Dagens Alliansuppgörelse i energi- och kärnkraftsfrågan har olika perspektiv. Rent maktpolitiskt är den bra för Alliansen, det visar förmåga att skapa enighet i svåra frågor.
Flera delar i uppgörelsen är bra, satsningen på förnybar energi och energieffektivisering är bra. Men frågan måste ställas om det långsiktigt är bra att fortsätta att bygga ut kärnkraften. Det finns för- och nackdelar. När så många nu hyllar överenskommelsen -är det också viktigt att ställa kritiska frågor. För mig finns tre stora problem med en förlängning av kärnkraftsutbyggnaden i Sverige:
1. Avfallsfrågan - det finns ingen säker lösning och den frågan flyttas nu över till våra barn och barnbarn, är det långsiktigt hållbart?
2. Kärnkraftstekniken kan också användas för kärnvapenframställning, ju mera kärnkraftstekniken sprids i världen, ju mera ökar risken. Är det långsiktigt hållbart?
3. Förlängningen av kärnkraftsanvändingen kan minska motivationen, incitamentet för att utveckla alternativa energikällor. Särskilt när de alternativa källorna är dyrare.
Frågan är om dessa kritiska punkter, som nog många håller med om - ger stöd för dagens uppgörelse, att "bygga ut" kärnkraften tidsmässigt och effektivitestmässigt.
Jag är tveksam! Det som var bra för Alliansen idag - kanske inte var så bra för kommande generationer. Det kanske inte är långsiktigt hållbart? Håller det utifrån den kristdemokratiska förvaltarskapstanke??
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar