måndag 1 november 2010

Sveriges lärare vill inte ha tillbaka den statligt styrda skolan!

Jan Björklund(fp) och Lärarnas Riksförbund (LR) har ensidigt drivet frågan om en återgång till en Statligt styrd skola - som huvudlösningen på skolans utmaningar. Det är hög tid att Jan Bjröklund(fp) och LR slutar med denna pseudodebatt - lägg kraften på att driva skolans viktigaste förändringsfrågor; stärk kompetensen hos lärare och skolledare!


Nu visar det sig att man inte får gehör från lärarna. En ny enkät visar att lärarna i grundskolan avvisar tanken på staten som ny huvudman för den svenska skolan. De som i dag förespråkar att staten ska ta tillbaka huvudmannaskapet för skolan tycks ha glömt bort hur det var i skolan före kommunaliseringen för tjugo år sedan.

Rektorerna satt fast i en byråkratisk tvångströja och ambitiösa kommuner var förhindrade att satsa pengar på undervisningens kvalitet. En enkät, som vi låtit göra, med drygt 800 lärare i grundskolan visar att endast 1 procent anser att ett förstatligande är en viktig åtgärd.

Elever och lärare har inget att vinna på en sådan kostsam reform. Skolan behöver i stället arbetsro, långsiktiga lösningar och ansvarstagande från alla parter, skriver företrädare för fack och arbetsgivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar