måndag 14 februari 2011

Vårda Friskolereformen genom att förändra och utveckla den!

Idag har jag diskuterat friskolereformen i lokalradion Örebro - utifrån en motion till rikstinget. För kristdemokraterna har friskolefrågan varit viktig, framförallt för att stärka civila samhället, föreningar och familjers deltagande i skola och utbildning. Ytterst handlar det om demokratins utveckling.

Därmed inte sagt att allt är perfekt, och därför menar vi att kristdemokraterna bör göra en samlad utvärdering av hela friskolereformen för att säkerställa en fortsatt bra etablering ger mångfald, kvalitet och legitimitet bland medborgarna.

Det är framförallt på två punkter där det behövs justeringar och förändringar.

- Kommunernas yttranden till statens skolinspektion, som beslutar om stillstånd - behöver få mera påverkan. Idag spelar kommunernas yttrande(konsekvensbedömning som har synnerligen negativ påverkan på 5-6 års sikt) knappast någon betydelse. Det gäller framförallt när många fristående skolor etableras och startar samtidigt. I Örebro kommun har vi hantera i yttranden under de senaste åren ca.10-15 ansökningar årligen.

Jag menar att en lägre etableringstakt är att fördra för alla parter, och skulle stärka friskolorna på längre sikt .

- Den andra punkten handlar om "vinstfrågan". Jag vill att kristdemokraterna utreder om det är möjligt att reglera så att en del av vinsten ska återinvesteras i skolornas egen verksamhet. det är inte orimligt. Alliansregeringen har tillsatt en utredning om relationen mellan vinsten och skolkvaliteten.

Alla reformer måste vårdas och utvecklas - allt är inte perfekt. Friskolereformen har utvecklats i olika steg, och vi måste ta ansvar för detta. I allt för hög grad har vi kristdemokrater blivit "systemkramare", och glömmer bort samhällskritiken.

Nu är det dags att diskutera och pröva förbättringar av friskolereformen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar