tisdag 1 mars 2011

Socialdemokraterna saknar egen skolpolitik - följer nästan helt Allianspartierna!

Det är angeläget med en sansad debatt om dagens skola utifrån programserien”Klass 9 A”. Socialdemokraterna har följt och anpassat nästan alla sin skolpolitik tillkoalitionens. Skolorna i Örebro kommun visar nu upp de bästa skolresultaten under hela 2000-talet!

Programserien 9A kan vara utgångspunkt för framtidsdiskussioner om skolan men det finns risker med förenklade lösningar. En svartmålning av skolan som varken lärare, elever eller föräldrar känner igen sig i är verkligen inte bra.

Det finns idag många bra verksamheter där eleverna når goda kunskaper. Men bilden är inte entydig och det behövs skolutveckling och ständiga förbättringar så att alla elever lyckas med sin skolgång och uppnår fullständiga kunskapsmål.

Under de senaste åren har (s) i storts sett ställt upp på allt som vi i Koalitionen genomfört. Det enda som ”sticker ut” är just läxhjälp.

Socialdemokraterna har ett stort ansvar för att skolorna i Örebro 2006 nästan helt saknade bra kunskapsuppföljningar när det gäller elevernas väg fram i skolsystemet. Detta har varit en bidragande faktor till att så många elever ”kommit efter” och inte fått rätt stöd - tidigt i skolan.

Ett omfattande arbete påbörjades 2007, med bl a skriftliga omdömen, tidigare stöd i grundskolan och inte minst en förstärkning av lärarnas kompetens i skolår f-6.

Aktuell skolforskning visar att tre framgångsfaktorer är gemensamma för skolor där alla elever lyckas väl. Lärarnas kompetens och skicklighet i undervisningssituationen, ett nära och aktivt skolledarskap och höga förväntningar på alla elever. Sedan 2007 har vi inriktat arbetet i kommunens skolor utifrån detta.

Vi håller på att genomföra den största lärarfortbildningen någonsin igenom Lärarlyftet – hittills har ca 700 lärare deltagit och det fortsätter. Det är självklart att det kommer att ge resultat. Vid förra läsårets slut kunde vi glädjande konstatera att våra skolor visade de bästa skolresultaten under hela 2000-talet! Nu behövs uthållighet och tydlighet för att alla elever i ska lyckas i våra skolor

Att skrämma med skattesänkningar går inte. Med kristdemokraterna i kommunledning kommer det inte att ske just nu!


1 kommentar:

  1. Skoldebatten behöver en omstart där fakta accepteras i stället för att sopas under mattan. DIVERGENSPRINCIPEN och dess konsekvenser bör stå i centrum likaväl som den svåra INDIVIDUALISERINGSFRÅGAN.

    SvaraRadera