onsdag 12 januari 2011

Välfärdssatsningar före skattesänkningar i Örebro kommun!

De senaste dagarna har det från Moderaterna, både lokalt och på riksnivå kommit med förslag om ytterligare skattesänkningar! Statsminister Fredrik Reinfeldt(M) kan tänka sig ytterligare jobbskatteavdrag, när det det femte har genomförts under 2010.

Det var mycket bra att Göran Hägglund(KD), snabbat avvisade detta och visade på en annan kristdemokratisk prioritering, först ska välfärden säkras och pensionärerna ska ha sin del.

Kent Persson(M), kommunalråd i Örebro kommun (och kollega inom Koalitionen) har idag sagt att kommunalskatten bör sänkas med 1:- på sikt. Jag har som gruppledare och kommunalråd för kristdemokraterna varit tydlig med att det är otänkbart med en skattesänkning just nu i Örebro kommun.

Det är fel fråga att överhuvudtaget lyfta fram till debatt just nu när vi ska hantera en situation där det krävs samsyn och breda politiska lösningar, den närmaste tiden. Frågan om skattenivån avgjordes i fullmäktige i november då alla partier var överens om oförändrad skattenivå - även moderaterna!

Det andra skälet är att det inför 2011 fortfarande är en osäker ekonomisk situation, även om Örebro har en mycket stark ekonomi. Men det går inte att utesluta tuffa år rent ekonomisk 2011-2012, och att då lyfta fram behovet av skattesänkning - handlar mera av "politiska önskedrömmar".

För kristdemokraterna handlar politiska prioriteringar just nu att säkra en säker och värdig äldrevård, att klara av det ökande behovet av bra förskoleverksamheter ( vi behöver ca 1000-1200) nya förskoleplatser fram till 2014), att säkerställa en bra skola där alla elever når kunskapsmålen och har en trygg skola.

Visst är en diskussion om skatten i förhållande till andra s.k jämförbara kommuner rimlig att ta, men vårt utgångsläge är nej till skattesänkningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar