torsdag 29 december 2011

32% Ekologisk mat i Örebro kommun med ansvar för miljön!!

I klimatplanen för Örebro kommun finns målsättning för andelen ekologiska mat, och redan nu har vi nått upp till en andel av 32%!

I Sverige äter vi cirka 800 kilo mat och dryck per person och år. Men det vi äter ger inte bara näring och njutning, det påverkar också klimatet och miljön. Ungefär en fjärdedel av växthusgaserna som släpps ut i Sverige kommer från mat och dryck; under råvarornas långa resa från jord till bord går det åt mycket energi och resurser.

Det påverkar oss alla, inte minst barnen och deras möjlighet att växa upp och leva i en hållbar värld. I Örebro har vi därför tydliga mål för klimat- och miljöarbetet.
Arbetet med att öka andelen ekologisk mat ger en tydlig miljövinst och vi har i kommunen en imponerande utvecklingen och det fantastiska resultatet med över 30 procent ekologiska och klimatsmarta livsmedel i Örebro kommun.

Med smartare mat tar vi i Örebro kommun ett rejält kliv framåt. Vi menar att maten inte bara ska vara god och ha hög kvalitet, den ska också belasta miljön och klimatet så lite som möjligt. Dessutom vill vi att de som producerar våra livsmedel ska ha schyssta arbetsvillkor. Helt enkelt smartare mat.

Förändrade proportioner i grytorna minskar matens klimatpåverkan rejält; vi använder mindre kött och mera grönsaker, bönor och baljväxter. De ger oss protein och är ett bra komplement till kött.

Att tillaga maten i våra förskolor, skolor och inom äldreomsorgen på ett klimatsmart sätt handlar ytterst om förvaltarskap av den jord som vi "fått till låns"! Örebro är på god väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar