fredag 16 december 2011

Maning till sans och ansvar för Gymnasieeskolans framtid i Örebro!

Nu behövs sans och lite eftertanke hos alla partier i Örebro, vad avser Gymnasiefrågan. Den prognos som fanns redan 2008 - visar sig hålla och elevunderlaget har minskat ytterligare. Det är väldigt lätt att skolfrågor, blir valfrågor - och låser upp goda och nödvändiga lösningar, det har skett i många andra kommuner än Örebro.

Alla partier har sin del i att frågan skjutits framför och problemet tilltaget - och nu är det ekonomiska läget mycket allvarligt, med underskott i gymnasienämnden på 20 miljoner, och besparingsbehov 2012 på 40-50 miljoner.

Det är stora värden som står på spel, det handlar om gymnasieelevernas rätt att få en bra utbildning, och behovet av skolutveckling - som tyvärr får stå tillbaka, när all tid går åt för att hitta en bra lösning, och detta har skjutits upp tid efter tid.

Jag är övertygad om att medborgarna kräver gemensamt ansvar. Jag har som ordf. 2007-2010 min del i ansvaret, eftersom jag inte lyckades få med alla partier i Koalitionen att ta ett snabbt beslut 2009. Det hade givetvis varit det bästa och då hade dagens läget inte varit så allvarligt.

Den demokratiska processen - både då och nu kan man givetvis ha synpunkter på och kritisera med all rätt. Den det hjälper ju inte att "ge igen" som oppositionspartierna m, fp och mp nu gör. Därför är dagens artikel i Nerikes Allehanda rent häpnadsväckande när man påstår att ..."med vårt budgetalternativ behöver inga skolor läggas ned"!

Detta är ju totalt verklighetsfrämmande när verkligen är att behovet av lokaler inför ht 2012 är ca 20000 m2, mindre! Så mycket färre är elevantalet. Betyder det att man har pengar till tomma lokaler??!! Varför ska man ha tomma lokaler?? Så tar man verkligen inte ansvar för välfärden i Örbro.

Nu behövs samling, ingen vinner politiska poänger på ogrundade och populistiska poänger. Det bästa vore om alla partier kan erkänna att en del blivit fel längs vägen- att olika utspel nog inte borde gjorts - och att vi alla lägger ned prestige och samlar oss för att hitta den bästa lösningen för Örebros gymnasieskolor. En framtidslösning som alla kan bli överens omkring.

Jag är övertygad om att det är möjligt, att medborgare, personal - och framförallt eleverna - som vi är till för, förväntar sig det! Jag tar gärna första steget i detta! Dödläget måste brytas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar