måndag 2 januari 2012

Kristdemokratiska Utmaningar inför 2012!

Kristdemokraterna som parti står inför stora utmaningar under det nya året som börjat. Hösten 2011 har utåt präglats av svaga opinionssiffror, diskussioner om partiledarskap. Nu kommer ett avgörande på Rikstinget i Västerås, i slutet av januari.

Jag vill kort ange ett antal utmaningar som vi tillsammans som parti och som ledande företrädare för kristdemokraterna har att ta oss an.

1. Ett parti i enighet och som går stärkt ur Rikstinget då ny ledning har valts. Oavsett utgång behövs samling och enighet kring de som väljs att företräda kristdemokraterna.

2. Ett tydligare och mera samlande ledarskap, som står för den unika kristdemokratiska samhällssynen, i det Allianssamarbete som varit och förhoppningsvis kommer att vara framgångsrikt.

3. Ett Kristdemokratiskt samhällskritiskt parti, som inte blir "systemkramare", utan som förbättrar reformer som inte blivit helt lyckade - som alltid tar den enskilda människan i försvar när hon hamnar i kläm i samhället!

4. En förnyad Familjepolitik - kristdemokraterna är snart det enda partiet som står på familjens ( i alla dess former) sida. Nu pågår förändringsarbete - och det är en utmaning att finna förnyade former, men inte lämna grunden; familjernas eget val och egenmakt ska främjas!

5. En unik Skolpolitik behöver mejslas fram - som komplement till Folkpartiet och Jan Björklunds skolsyn. Det finns givetvis viktiga delar som vi delar med folkpartiet och Allianspartierna, men det behöver kompletteras med kristdemokratisk värdegrund med etiskt perspektiv på växande, lärande och kunskap.

6. Det Internationella perspektivet måste stärkas, kristdemokratin är en internationell rörelse, det var ju de "kristdemokratiska fäderna" som la grunden till Stål och kolunionen 1951, för att främja fred, trygghet och säkerhet i Europa. Det måste fortsätta - för hela världens skull.

7. Återta en radikal miljö- och klimatpolitik. Kristdemokraterna var tidigare kända för en framstående miljöpolitik, men har alltmera i praktiken "tonat ned densamma". Låt Anders Wijkmans kunskap och engagemang bli partiets officiella linje!

8. En utmaning är att medvetet göra upp med den bild av rädsla för "Homofrågorna", som så länge funnits, och som för många skapat osäkerhet om var kristdemokraterna står som parti. Det finns idag stora möjligheter - där det handlar mycket om opinionsbildning och politikutveckling.

9. Återta initiativet som ett starkt Näringslivspolitiskt parti. Kristdemokratin med grund i förvaltarskap, har den starkaste ideologin för en stark näringslivspolitik. På lokal nivå är kristdemokraterna starka i dessa frågor, det kan bli en profilfråga på riksnivå.

10. En utmaning är att vi som parti kan lämna 4%-nivå - för att också skapa en trygghet och att uppfattas som ett parti på väg framåt. Att ständigt ligga runt 4% är stressande och mentalt tungt.

Det var några snabbt formulerade utmaningar inför det nya året, sett från mina perspektiv och med "Örbroglasögon"!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar