onsdag 17 juni 2009

Örebro(s) retoriska fullmäktigespel om Varbergskolan!

Idag tog fullmäktiges majoritetskoalition ett svårt -men pga. av den ekonomiska krisen nödvändigt beslut att lägga ned Varbergaskolan. Den nya skolorganisationen kommer att bli bra för eleverna, allt är förberett - nya pedagoger, ny rektor och ny pedagogisk profil(Reggio Emilia) på Mellringeskolan.

Den snabba hanteringen inför beslutet omöjliggjorde en ordentlig medborgardialog, den kritiken får jag och koalitionen ta på oss. Ibland måste ekonomi gå före medborgardialog. Men alternativet hade varit värre - det ekonomiska underskottet i tre skolor hade ökat väsentligt. Nu sker effektiviseringar med 6,5 milj - främst i lokalkostnader, det motsvarar ca 18 tjänster.

Socialdemokraterna framträdande var olustigt och liknade mest en teater som spelades upp, med Björn Sundin och Hans Boskär som huvudaktörer. Det mycket höga tonläget är märkligt med de stora svårigheter socialdemokraterna hade som majoritet under 2203-2006 med försök att lägga ned Björkhagskolan(snabbt under några veckor), med Mellringeskolan med många turer fram och tillbaka. Båda hanteringarna misslyckades, och problemen fick vi som koalition ta över 2007!

Tyvärr är "minnet kort", men Sundins och Boskärs "utfall", hade fullmäktige klarat sig utan. Sundin försökte med svordomar och en "gråtretorik" spela upp medkänsla. Min upplevelse var att det bara handlade om retorik, för att försöka kritiser och göra ned majoriteten. Jag tror inte att Sundin egentligen var så intresserad av Varbergaföräldrar och barn - utan mest var ute för att kritisera.

Det som är det märkliga är att socialdemokraterna inte kunde presentera ett enda alternativ, utan bara sa nej. Givetvis ska en opposition kritiskt granska, men för trovärdigheten skull ska man alltid ange alternativa lösningar - särskilt när kommunen befinner sig i en hastigt uppkommen ekonomisk kris.

Skolnedläggningar är bland det svåraste som finns för politikerna, det finns säkert olika skäl till detta. Samtidigt måste vi lyfta perspektivet, avdramatisera frågan - barn/elever klarar mycket störra förändringar än vi vuxna tror, bara de får vår stöd. Ingen sjukvårdspolitiker skulle acceptera 280 tomma sjukhussängar. Men socialdemokraterna i Örebro väljer medvetet att acceptera 280 tomma skolplatser på Varbergaskolan, Mellringeskolan, Bruket skola, Hagaskolan och Mikaelskolan. Det är rent oansvarigt!

Dock - det som är största problemet med dagens debatt är socialdemokraternas brist på nyanser utifrån sina egna "misslyckanden" förra mandatperioden. Istället borde vi tillsammans se svårigheterna med svåra skolnedläggningar och mera nyanserat diskutera och ta ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar