måndag 1 juni 2009

Bra med nej till statlig Imamutbildning i Amnås utredning!

Professor Erik Amnå vid Örebro universitet, har lämnat sin utredning om en statlig Imamutbildning till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, där han avråder förslaget. Det är mycket bra och en självklar slutsats!

Staten ska vara sekulär och ska inte gå in för att styra över en religiös organsiation genom ledarutbildning. Staten ska vara konfessionell neutral, men kan förstärka en mångkulturell och religiös särart. Det är viktigt att hålla isär stat och religion.

Amnå säger också att det är viktigt att staten avhåller sig ifrån att kategorisera sina medborgare utifrån religiös grupptillhörighet. Det borde för Leijonborg som liberal vara en självklar position och utgångspunkt.

Även on staten ska var sekulär är det viktigt att den bekräftar och ger stöd åt att samhället ska få vara mångkulturellt, utifrån den mångfald som finns - t ex den religiösa.

Ett sätt är det som Örebro kommun gjort, är att inrätta ett Interreligiöst Råd - där de religiösa och kulturella ledarna möts under ledning av fullmäktiges ordförande. Här diskuteras aktuella frågor och konfliktpunkter som finns, bl a i skolans undervisning för att ge kunskap, förståelse och stöd. det har visat sig framgångsrikt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar