tisdag 14 september 2010

Avgiften på Pedagogiska lunchen tas bort, eftersom Örebros ekonomi är starkt!

Det är rimligt att ta tillbaka beslutet om att avgiftsbelägga de pedagogiska luncherna med 20:-.

Belutet togs för ett år sedan då den internationella finnanskrisen slog hårt med Sverige och kommunerna. "Värstaläget" då för Örebro kommun var besparingar på 500 miljoner kronor fram till 2012!


Prgramområdet Barn- och utbildning fick uppdraget att ta besparingar på 80 miljoner inför 2010. Vi var överens om att inte minska på personalen i skolan, för att behålla en god lärartäthet. Därför var måste vi prioritera en avgift på den pedagogiska lunchen.


Efter många samtal under valrörelsen kan jag förstå hur lärare och personal reagerar. När nu ekonomin återhämtat sig mycket starkt, och när Örebro kommuns ekonomi forstätter att vara stark, är det rimligt att ta bort avgiften på den pedagogiska lunchen.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) beräknar ett samlat överskott i kommunsektorn på 30 miljarder kronor för 2010 och 2011. Det bekräftar ordförande Anders Knape i en artikel på dagens DN Debatt. Överskotten är ett kvitto på att regeringens resurstillskott haft önskad effekt.
Det är självklart att när förutsättningarna förändrats, att också korrigera beslut som vi tidigare varit tvungna att göra! Jag kommer att ta upp frågan med koalitionens politiker.

1 kommentar:

  1. Att du säger "Behålla en god lärartäthet" tar jag som lärare inom grundskolan i Örebro som en förolämpning. Lärartätheten i Örebro är allt annat än god.

    Däremot är det bra att ni återinför pedagogisk lunch!

    SvaraRadera