fredag 6 februari 2009

Bra att Kyrkor vill lämna ifrån sig Vigselrätten!

Igår meddelade Evangeliska frikyrkans(EFK) styrelse att man är beredd att lämna ifrån sig vigselrätten - myndighetsutövningen som man idag har fått från staten. Idag skriver nio biskopar på DN debatt att man vill att alla trossamfunden fråntas vigselrätten. Låt staten sköta juridiken kring äktenskapet.

Sedan kan brudparen fira bröllop som man själva önskar, och bröllop kan fortsätta i trossamfunden men då utifrån sin teologiska utgångspunkt.

Dessa både initiativ är mycket lovvärda och bra inför riksdagens arbete med förändring i äktenskapsfrågan. Kyrkan och staten ska principiellt inte ha med varandra att göra, den åtskillnaden finns redan - men i pratiken hindras kyrkornas frihet om inte vigselrätten lämnas tillbaka dit den höra hemma - staten!

Det betyder också att begreppet äktenskap lämnas tillbaka till civilsamhället, där det också hör hemma. Den juridiska registreringen blir då lika för alla - det är bra!

Nu väntar jag bara på att alla trossamfund är trogna sin grundsyn - och följer efter Evangeliska frikyrkans och biskoparnas initiativ.

Både likvärdighet för alla som vill registrera att man vill gifta sig och att religionsfriheten säkras uppnås med detta - det är mycket bra! Vågra riksdagens ledamöter från alla partier vara så modiga? Vi får väl se - men EFK:s och biskoparnas positionering skapar förväntningar!

1 kommentar:

  1. Reaktionerna i den riktningen med en Fri Svensk Kyrka och staten som administrerar och
    registrerar äktenskapen är nästan överlag positiva.
    De som inte gillar det är konstigt nog präster som hänvisar till det politiska Kyrkomötet.
    Steg två torde bli att de politiska partierna slutar nominera till Kyrkomötet.

    SvaraRadera