torsdag 19 mars 2009

Ny Lärarutbildning - inför proposition och beslut i riksdagen!

Idag har vi i SKL:(Sveriges kommuner och landsting)där jag är ledamot tagit beslut om remiss på utredningen om en ny lärarutbildning. Det finns många skäl till en ny lärarutbildning som är långsiktigt hållbar. Det finns två intressanta och viktiga huvudinslag i utredningen.

Kraven på studenter som söker lärarutbildning kommer att skärpas, bl a föreslås en slags lämplighetstest som görs inför antagningen. Det är självklart angeläget att de lärare som kommer att ansvara för våra barns utveckling, fostran och bildning - behöver i verklig mening vara särskilt "lämpliga".

Dessutom kommer den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen(VFU) att förstärkas. Bara skolor som är certifierade som s.k fältskolor får ansvara för den viktiga delen i utbildningen. Detta kan också ge motivation och kraft för kommunala skolor att bli riktigt bra som utbildningsmiljö för blivande lärare.

Det gynner säkert också våra kommunala skolors utvecklingsmöjligheter. Sannolikt finns det väl ingen skola som vill stå "utanför möjligheten" att vara fältskola. Så jag ser med stort intresse fram emot regeringens proposition och slutliga utformning. Kanske en av de viktigaste reformerna för en bra skola för våra barn och ungdomar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar