tisdag 1 december 2009

Förbud mot minareter - ett brott mot mänskliga rättigheter!

Folkomröstningen i Schweiz för eller emot Minareter förskräcker. Schweiz blir därmed det första landet i världen med totalförbud mot att bygga minareter - alltså muslimska bönetorn.
Det är mycket svårt - eller rent omöjligt att se hur detta beslut är förenligt med religionsfriheten, som utgör en av de grundläggande mänskliga rättigheterna i världen.

Det borde vara självklart att detta förbud innebär en inskränkning av religionsfriheten. En stor risk med detta beslut är att rent fundamentalistiska krafter provoceras att få större utrymme i många länder. Beslut sänder också en signal till alla Muslimer i omvärlden, att man inte är fullt accepterade. Frågan handlar om mänskliga rättigheter - och inte i avgränsad mening om människors behov som religionsutövare.

Detta borde bli en fråga för Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Den världskände schweiziska katolske teologen Hans Kung säger följande: Som schweizare i utlandet har jag alltid varit stolt över mitt land - men den senaste katastrofala utvecklingen har förstört den bilden. Nu kulminerar detta med det obegripliga accepterandet av det här initiativet som inte bara går emot religionsfriheten, utan också mot den tolerans som Schweiz gjort sig känd för!

Man kan ju spekulera över hur en liknande folkomröstning skulle utfalla i Sverige. Jag är inte så säker på att det skulle bli ett Ja till minareter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar