tisdag 15 december 2009

Skollagens krav på behöriga lärare är bra och nödvändigt!

Idag presenterade skolminister Jan Björklund(fp) det slugiltiga förslaget till ny skollag. En vikitg del är det nya kravet att alla fast anställda lärare ska var behöriga för sitt uppdrag. Det borde väl vara självklart, men så är det inte.

Ibland drivs ett märkligt resonemang där man säger att "alla utbildade lärare är ju inte lämpligt", det finns många "obehöriga som är bra" osv. Ja - så är det säkert, ibland - men man kan inte utgå ifrån ett undantag, och göra regel av det.

Det normala, principiella ska vara vara behörighet, både pedagogisk som ämnesmässigt. Jag vet inget annat yrkesområde som man driver ett sådant resonemang. Nu är det bra att det blir tydligt i nya Skollagen. Det tar tid att förändra - men nu kan det ske.

Tror absolut att denna förändring på sikt kommer att ge alla elever mycket bättre förutsättningar att lyckas i skolan.

1 kommentar:

  1. Men det har ju stor betydelse hur man utformar behörighetssystemet. Man går miste om bra lärare om man inte kan ta vara på dem som "är bra", men som inte är behöriga men som vill jobba vidare som lärare. Det måste gå att komplettera och få ihop en behörighet på ett enkelt sätt! *säger en som själv varit obehörig lärarvikarie*

    SvaraRadera