fredag 16 januari 2009

Båda parter måste ta ansvar för fred i Gazakrisen!

I våldets och krigets Gaza och Israel måste eld upphör genast påbörjas från båda parter! Just nu begås övergrepp av alla parter. Mänskliga rättighet kränks dagligen och folkrätten överträds. Ansvar måste utkrävas från de skyldiga på båda sidor.

Hamas raktetbeskjutningar sedan lång tid mot civila mål i Israel bryter folkrätten. Israels fullständigt oproportionerliga och urskiljninglösa våld i Gaza kränker folkrätt och människovärde.

Det är bra att många driver en fredsopinion, men det är märkligt med alla debattörer som mycket ensidigt lägger skulden på bara en part! Lars Ohlys(v) inlägg i riksdagens partiledardebatt, följs upp av vänsterpartister i Örebro, t ex Mussie Ephrem.

Detsamma gäller debattörer som har svårt att också kritisera Israels brott mot internationell rätt. Elisabet Svantesson(m), riksdagsledamot från Örebro har svårt att också kritisera Israel i sin artikel för en veckan sedan. Varför kan man inte ställa sig bakom olika israeliska freds- och människorättsorganisationer som kämpar för en rättfärdig israelisk politik idag?

Det som behövs av opinionsbildning är människor i olika sammanhang som kan se över den ensidighet som ofta framträder i debatten. Det behöver både Israel och Hamas - och framförallt för människornas skull som lider fruktansvärt idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar