onsdag 21 januari 2009

Fegt av M;FP och C om Könsneutrala äktenskap!!

Så har då Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet lagt fram sitt förslag om Könsneutrala äktenskap. Tyvärr blev det som jag och många med mig - från olika partier och sammanhang befarade, man driver igenom en lagstiftning som inte kommer att hålla på sikt. Det enda rätta är en rent civilrättslig lagstiftning som både säkrar likställdhet och principiell religionsfrihet.

Kristdemokraterna föreslår i sin motion en civilrättslig samlevnadsbalk, kallad giftermålsbalk. Kärnan i förslaget är att begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen och att vigselrätten för religiösa samfund upphör. I stället får par av både olika och av samma kön rätt att gifta sig genom registrering hos en myndighet.

Det är dags att stat och religions skiljs åt principiellt - som i många andra länder, t ex Franrike.
Men detta skulle olika samlevnadsformer likställas - och kyrkan bli fri att form olika riter och högtider med äktenskap. Begreppet äktenskap lämnas över - dit det hör hemma, civilsamhället och kyrkorna. Staten står för en civilrättslig registrering.

Dagens besked från våra Allianspartier är fegt och populistiskt, vilket också backas upp av s, v och mp. Dock finns det företrädare i alla partier som vill ha den form som kristdemokraterna föreslog. Risken är nu uppenbar att "statens tvång" över kyrkorna kommer att leda till överklaganden i de fall när man väljer att säga nej att utföra vigslar, en rätt som man ska få.

Fegt -igen är vad det är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar