lördag 31 januari 2009

Märkligt Kärnkraftsutspel i Örebro av KD:s partistyrelse!

Kristdemokraternas partistyrelses utspel på Kommun- och landstingsdagarna i Örebro är både märkligt och mycket förvånande! Partiets linje ska nu vara att bygga nya kärnreaktorer! Detta går partistyrelsen ut med utan någon som helst demokratisk process i partiet.

Principprogrammet 6.5, säger: "Den svenska kärnkraften ska fasas ut ur energisystemet i takt med att den ersätts med förnybar energi". Givetvis bör frågan om framtidens energi diskuteras och prövas, men att inta denna principiella nya hållning i en så avgörande fråga utan någon som helst beredning bland medlemmar är synnerligen märkligt! Det är ju vi förtroendevalda och medlemmar lokalt som nu på måndag ska försvara partistyrelsens agerande, hur ska vi kunna göra det??

I själva sakfrågan menar jag att partstyrelsen går fel väg. Ett framtida hållbart samhälle måste ställas om till förnybar energi. Utifrån partistyrelsens nya hållning med utbyggnad av nya kärnreaktorer kommer incitamentet för att driva på utvecklingen av förnyelsebara energikällor att försvagas! Ger inte finanskrisen några signaler om problemet med ensidigt fokus på tillväxt och konsumtion ? Vår värld klarar inte en ändlös tillväxt, vår kristdemokratiska värdegrund och förvaltarskapstanke visar ett annat perspektiv. Men visst - frågan behöver diskuteras och prövas från många perspektiv. Men det kan inte börja med ett ensidigt utspel från partistyrelsen som går stick i stäv med principprogrammet. I vilka andra viktiga frågor vore detta möjligt?? Mycket märkligt agerande av partistyrelsen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar