söndag 17 maj 2009

Folkpartiet har fel i att förstatliga skolan!

Återigen framför Folkpartiet det gamla kravet att förstatliga den Svenska skolan. En skolarbetsgrupp föreslår idag detta - inför folkpartiets skolpolitik för nästa mandatperiod. De tror att folkpartiet ska kunna "övertala" de andra allianspartierna i denna fråga.

Det är ju ingen ny hållning - men det finns inget som säger att det skulle ge bättre förut-sättningar för en bättre skola, tvärtom! En återgång till en statliga skola skulle innbära en gigantisk omorganisation, som skulle ta all kraft från det viktiga arbetet med nödvändig skolutveckling.

Med alla de reformer som är på gång att införas behövs lite av "arbetsro" för skolan. Statens roll är att ge ramverket genom skollag, läroplan och kursplaner. Sedan är det kommunpolitikerna som bäst kan ge skolan en möjlighet att utvecklas, utifrån de olika lokala förutsättningar som gäller. Likvärdiga förutsättningar - ja, men hur det ska genomföras kan bara ske utifrån det som är bäst för varje skola, kommun och region. En statligt styrd skola blir rent kontraproduktiv.

Folkpartiet kommer även framöver att vara ensam i sin hållning i denna fråga, det betyder att vägen till en statlig skola är stäng! Nyckeln kan kastas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar