I Örebro kommun byggs sedan 2007 förskolan ut i en takt som är mycket omfattande. Det beror främst på att barnantalet sedan flera år ökar genom att många föds och nya familjer flyttar till kommunen. Under 2008 ökade antalet barn i förskoleverksamheten med ca 300 och 16 nya avdelningar startades, allt för att göra det möjligt för alla som vill ska få en förskoleplats till sina barn. En fortsatt utbyggnad kommer även att krävas de närmaste åren som tillsammans med vårdnadsbidrag ger en bra valfrihet för föräldrar.
Samtidigt står Örebro kommun, tillsammans med andra kommer i landet inför omfattande besparingar pga den internationella finanskrisen. För Örebro kommun innebär det ett reduceringsbehov på ca 550 miljoner kronor fram till och med år 2012.
Det svåra ekonomiska läget innebär en stor risk att vi inte kan leva upp till våra ambitioner för förskolorna. För att kommunen även de närmaste åren ska kunna bibehålla den goda kvalitèn i förskolan måste nya intäkter till. Därför är det enda rimliga att höja taket i maxtaxan.
Regeringen måste därför snarast se över tak och procentsatser för maxtaxan i förskolorna. Föräldrarna betalar idag en allt mindre del av kostnaderna för sina barn i förskolorna eftersom maxtaxan inte räknas upp med index. 2001 betalade föräldrarna 28 procent av kostnaderna och idag betalar man bara 10 procent. Samtidigt har förskolan byggs ut mycket sedan maxtaxans införande.
Idag har vi en förskola med hög kvalitet där 90% av föräldrarna är mycket nöjda med verksamheten, vilket är en mycket hög siffra. Förskolan har en viktig pedagogisk uppgift, som en viktig förutsättning för grundskolan uppdrag. Idag har vi relativt små barngrupper med 16,8 barn/grupp. Givetvis finns variationer där gruppstorlekarna är större, men på kommunnivå har vi de lägsta barngruppsstorlekarna sedan maxtaxan infördes!
Förskolan står inför förändringar, med ett tydligare pedagogisk uppdrag. Dels startar allmän förskola från 3 års ålder under 2010 och samtidigt införs en reviderad läroplan, som stärker det pedagogiska ansvaret. Detta sker samtidigt som utbyggnadstakten är hög och reduceringsbehoven är historiskt omfattande.
För att kommunerna ska kunna erbjuda en högkvalificerad förskoleverksamhet är enda möjligheten att höja taket i maxtaxan. En maximal avgift, som kommunerna får ta ut från föräldrarna för att ha barn i förskola, infördes av S-regeringen 2001.Taxan för avgiften beräknas utifrån en procentsats på hushållets inkomster. Det maximala inkomstbeloppet är 42 000 kronor i månaden.
För det första barnet är avgiftstaket 3 procent, dock högst 1 260 kronor. För det andra barnet 2 procent, dock högst 840 kronor och för det tredje 1 procent och högst 420 kronor.
Den totala kostnaden för en förskoleplats i Örebro kommun är 104.000:-/år – vilket blir ungefär 8600:- /månad. Till detta kommer också ett ökande krav från föräldrar att kommunen även ska erbjuda barnomsorg under andra tider än vad som uppfattas som normal arbetstid. I
Örebro har vi en hög ambition och erbjuder verksamheten på Väster Parks förskola på nattetid, behovet ökar sannolikt – men i nuläget finns inga resurser att utöka den verksamheten.
Enda rimliga möjligheten är att förändra taket i maxtaxan, t ex till en nivå på 1500:- med nuvarande regler kvar. Det skulle ge ett stort resurstillskott till Örebro kommun så nuvarande goda omsorgs- och pedagogiska kvalitet kan säkerställas inför framtiden.
Eftersom taxan är inkomstrelaterad innebär ett högre tak för avgiften en mindre kostnadshöjning för medel- och höginkomsttagarna. Sveriges kommun och landsting(SKL) har gjort en undersökning som visar att 65% av personer i åldern 30-44 år är villiga att betala en högre avgift för att få en hög kvalitet när det gäller barnomsorg.
Så uppmaningen till stadsminister Fredrik Reinfeldt(m) och Alliansregeringen är – besluta
snarast om höjt tak i maxtaxan, för barnens och förskolans skull! Det finns sakliga skäl för detta samt ett stöd från föräldrarna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar