onsdag 27 maj 2009

Örebro genomförde en Nationell Årskonferens för Familjecentraler!

Måndag till tisdag, 25-26 maj hölls den årliga Nationella konferensen för Familjecentraler med ca 450 deltagare. Jag hade förmånen att inledningstala och välkomna alla till Örebro kommun.

Det var fantastiskt att möte det enorma engagemanget som finns för Familjecentralernas uppgift, med ett främjande arbete för barn mellan 0-17 år och deras föräldrar. Behovet är större än någonsin och det är mycket angeläget att familjecentralerna inte äventyras inför svåra prioriteringar och besparingar som ska genomföras.

Barnläkaren och författaren Lars H Gustavsson medverkade med ett uppskattat föredrag om Värdegrunden i mötet med barn. Han var mycket kritisk mot olika föräldrastödsprogram där barn påtvingas "timeout" och ignorering i olika former. Det är inget ovanligt och förkommer även i förskoleverksamheter, och det är ett brott mot Barns rättigheter enligt FN:s Barnkonvention.

Barn får inte berövas känslan av värdighet. Perspektivet på barnet är inte främst lydnad, utan växande. Det var ett mycket utmanande föredrag - där vi alla fick pröva, alt. ompröva vår värdegrund när det gäller barn - utifrån Barnkonventionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar