onsdag 30 september 2009

Individuella Programmets framtidsförslag är otillräckligt!

Jan Björklund, utbildningsminister presenterade igår hur framtiden blir för det Individuella programmet i den nya gymnasieskolan. Utredningen var gansk oklar när gymnasiereformen presenterades.

Nu fortsätter det Inviduella programmet, i fem olika delar: ett tionde preparandår inom ramen för grundskolan, PRIV -programinriktat IV, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ samt språkintroduktion.

Jag menar att detta är otillräckligt. Det behövs flera alternativ för elever som behöver alternativa vägar efter grundskolan. Men ca 60-70% av dagens IV-elever hamnar där därför att grundskolan är otillräcklig. Det går inte att förändra=minska IV-programmets omfattning om inte grundskolan stärks. Det handlar om färstärkt formell och pedagogisk kompetens, särskilt för de tidgare skolåren. Grundproblemet måste angripas, inte symptomen.

Dessutom behöver grundskolan arbeta mera flexibelt och ge eleverna den tid de behöver för att nå kunskapsmålen, det kan variera från 8-11 skolår. Ett preparandår efter nio skolår riskerar att misslyckas, tiden behöver finnas under de tidiga skolåren. För att detta ska vara möjligt måste den statligt styrda timplanen bort, och beslutas på skolnivå! Tyvärr medger inte förslaget till ny Skollag detta, trots mycket goda erfarenheter från många kommuner som deltagit i ett försöksarbete utan statligt styrd timplan.

Vi får se vad som händer, vi kommer i Örebro kommun att fortsätta arbetet med Flexibel skolgång, där kunskapsutvecklingen är överordnad skoltiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar