fredag 25 september 2009

Stoppa drevet mot Mehdi Ghezali!

Örebroaren Mehdi Gezali, som är född i Botkyrka och uppvuxen i Örebro har gripits i norra Pakistan. Han tillfångatogs första gången i Afganistan i december 2001 och överlämnades till Guantanamobasen där han hölls fången under 930 dagar, utan rättegång. Han blev fri under 2004, men brottsmisstankar finns kvar.

Sedan en vecka pågår ett ”drev” mot Ghezali, där opinionsbildare, politiker och ledarskribenter sprider diverse spekulationer och ”dömer” honom innan någon som helst rättslig prövning gjorts. Det är en ganska förskräcklig läsning på diverse bloggar, som riskerar att bli en ren ”folkdomstol”.
Några exempel från bloggarna:
Frågan ytterst är dock om de(Ghezali m fl) är oskyldiga vid en rent saklig prövning”?

Men många, liksom jag, funderar på - var han verkligen oskyldig förra gången? Visst kan slumpen falla sig så att en oskyldig blir gripen en gång, men knappast två.

Bloggskrivarna försvarar sig med att man ska kunna ”tycka” och ha åsikter - givetvis är det så, men det behövs också lite sans och rimlighet. Ibland verkar det som det är viktigare med snabba åsikter bara för att vinna kortsiktiga politiska poänger och mediagenomslag.

Men det är allvarligare än så. Advokat Peter Ahltin berättar i media att han de senaste dagarna fått mängder av mail och brev med starkt främlingsfientliga undertoner på grund av hans roll som försvarsadvokat. Dessutom har olika former av hot riktats mot Ahltin. Det finns ett stort problem med alla "tyckare" som "hänger på", och antyder att Ghezali nog är skyldig till det han anklagats för, ända sedan USA höll honom fången utan rättegång.

Detta "drev" riskerar nu att legitimera olika främlingsfientliga och mörka krafter, som gärna vill hitta en bra grund och argument för sin människokränkande politik! Det är klart att det är mycket bra med Ghezali som måltavla: han är muslim med invandrarbakgrund och med diverse anklagelser mot sig! Givetvis hänger olika främlingsfientliga krafter på i drevet.Därför har vi alla ett ansvar, vänta med domen - ge Ghezali en rättvis bedömning, som alla vi ska ha rätt till i ett modernt och demokratiskt samhälle. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna gälla. Därför är det ganska oviktigt att med det vi ”vet” idag spekulera omkring varför han rest till Pakistan, vad som hänt osv.

Han måste betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats, nu riskerar ”bloggdrevet” att leda till motsatsen, skyldig tills motsatsen bevisats.
Visst har kanske Ghezali varit provocerande dumdristig, med en fundamentalistisk trosövertygelse. Men vi vet ännu inte exakt varför han var i Afganistan 2001 och i Pakistan under 2009. Men vi vet att han har berövats sina mänskliga rättigheter .

Kanske kan man betrakta Ghezali som dumdristig genom att resa till Pakistan med de misstankar som föreligger. Men det står så mycket större perspektiv och värderingar på spel. I denna fråga är det både naivt och dumt att antyda och spekulera.

Vi måste även i denna svåra fråga försvara och stå upp för ett människovärdigt agerande i fallet med Mehdi Ghezali! Det sker inte genom snabba utspel för att vinna kortsiktiga politisk poänger. Människovärdet går före!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar