onsdag 9 september 2009

Örebros Skolor kan utvecklas mera!

Rune Davidssons kritik av Lärardagarna i Örebro under augusti månad behöver kommenteras.

En välvilligt tolkning av Rune Davidsson replik Förläsningar för lärare värdelösa är att skolutvecklingen hindras av resursbrist och att ”rätt kunskapssyn” står i konflikt med alla de förändringar som nu genomförs i den svenska skolan. Dessutom ”vet” Rune Davidsson med säkerhet att Lärardagarna i augusti i Örebro inte har någon betydelse för skolutveckling.

Det är lätt att skoldebatten blir tvärsäker och förenklad. Därför är McKinsey-rapporten viktig när den visar på vad som är förenligt med aktuell skolforskning, och som inte bara motiveras av allehanda åsikter om skolan. Där har vi säkert alla något att lära. Tyvärr blir också Rune Davidssons inlägg utryck för ett förenklat och lite reaktivt synsätt. Det är lätt att kritisera skolminister Jan Björklund, utan att själv presentera alternativ för att lyfta och utveckla den svenska skolan av idag.

Jag delar inte allt som Jan Björklund står för, framförallt inte hans mera ”retoriska politiska ton”. Men i stort sett har han rätt i sin analys av vad som just nu är viktigt för den svenska skolan. Det innebär att kunskapsuppdraget behöver stärkas, kunskapsuppföljningen förbättras samt en omfattande satsning på lärarna måste genomföras, genom bl a lärarlyftet och en ny lärarutbildning! Detta är idag i stort sett konsensus bland de politiska partierna, med få undantag.

Lärardagarna i Örebro som genomförs 2009 och 2010, utgår ifrån detta. De föreläsningar som erbjöds var bara en del och kombinerades med olika seminarier. Föreläsningarna var starten som nu får sin fortsättning med utvecklingsarbete i alla skolor under höstterminen, en ny fortbildningsdag 28 oktober och fortsättning i augusti 2010.

De reaktioner som vi fått från de 2000 deltagarna är i stort sett mycket positiva. Det är också ett värde i sig med en gemensam skolstart för ”vikänslan” som ger inspiration inför nya utmaningar under ett nytt läsår.

Till sist, att tala om ”resursbrist inom Örebros skolväsende” som också Rune Davidsson gör är inte korrekt och ger ett felaktigt perspektiv på skolutveckling. Jag vill hänvisa till en fördjupad läsning i Mc-Kinseyrapporten.

Vi vill fortsätta att ge alla elever de bästa förutsättningarna genom bra och kompetenta lärare och modiga skolledare, för att alla ska nå kunskapsmålen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar