torsdag 15 juli 2010

Burkaförbud - helt fel väg till öppenhet och tolerans!

Franska parlamentet röstade i tisdags för att föbjuda burka på allmän plats med en förkrossande majoritet; 335 röster mot en! Detta göra det olagligt att vara klädd enligt strikt muslimsk tradition .

Givetvis kolliderar livsstil och religiösa traditioner i Europa, och det finns säkerligen många även i Sverige som kan tänka sig samma förbud. Burkaförbudet kommer från olika högerpopulistiska partier. Ett argument är att förbudet ska stärka förtryckta kvinnor. Detta är inget annat än ren främlingsfientlighet. Förbudet riktas ensidigt mot Islam som religion och de som utövar densamma.

Förbudet kommer sannolikt att skärpa motsättningarna, ställa grupp mot grupp, religion mot religion eller ickereligion. Det kommer snarare att "tränga in" mulimska kvinnor sina kulturerer och hindra möten om möjligheter till öppenhet och förståelse.

Det är angeläget att vi i Sverige krfatfultl tar avstånd från varje form av liknanden förbud. Jag tror att det kan komma upp i årets valrörelse. Då ska det inte råda någon tveksamhet till att jag och kristdemokraterna inte väljer förbudsvägen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar