fredag 16 juli 2010

USA och FRANRIKE - stor skillnad i synen på Kyrka och stat!

Den Franska nationalförsamlingen röstade med överväldigande majoritet för förbud mot Burka. I USA är däremot majoriteten negativ till förbud, enligt en ny undersöklning. Eftersom frågan om förbud eller ej mot Burka sannolikt också kommer till vårt land, kankse redna i valrörelsen är det intressant att se varöfr det skiljer så mycket mellan USA och Frankrike.

Anders Gustavson, skriver en intressant artikel i tide´ningen DAGEN i just denna fråga. I båda länderna finns en stark tradition att göra åtskillnad mellan stat och kyrka. Men det tar sig mycket olika uttryck, och tydliggörs i de opinionsundersökningar som nu finns.

I USA sågs religionen som en frihtetsröresle, många flyttade till det nya "frihetens land" för att få utöva sin religion. Den politiska och religiösa friheten stod i centrum, och religionen var en positiv kraft.

I Framkrike kämpande staten länge mot Katolska kyrkans starka inflytande, vilket ledde till en lagstiftning 1905 som åtskiljde stat och religion. I Franrikes historia blev religionen en kraft att "hålla emot"!

I USA betonades rätten att tro - och i Franrike rätten att inte påtvingas en tro, vilket liknar Sveriges situation vid vår nya religionsfrihetslag 1951!

Sannolikt är det dessa olika kulturströmningar som idag kommer till uttryck i Franrike och USA, i helt skiljda synsätt på religione, t ex i bruket av BURKA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar