onsdag 14 september 2011

Alliansregeringen behöver söka breda politiska överenskommelser över blockgränserna i Riksdagen!

Det parlamentariska läget för Alliansregeringen är problematiskt. Det behövs mod att söka flera överenskommelser över blocken! Om regeringen valt den vägen hade både den svåra frågan om Sjukförsäkringen och nu frågan om ersättningsfrågan i Vanvårdsutredningen kunnat lösas på ett klokt och vettigt sätt!

Båda frågorna handlar om frågor som berör människor som av olika skäl drabbats hårt och skoningslöst av samhället. För Kristdemokraterna berör det själva kärnan i den politiska ideologin, människans okränkbara värde, att ovillkorligt ge stöd till de allra svagaste i samhället. Att makten måste stå på den svagas sida!

Alliansregeringen har gjort mycket bra på en rad olika samhällsområde - ingen tvekan om det. Men ibland styr ett rent ekonomiskt synsätt, där människovärdet i praktiken blir underordnat.

Det finns också en risk att styra och leda - att man tappar kontakten med människan, att själva regerandet blir ett mål i sig! Jag tycker att den senaste veckans hantering av vandvårds-utredningens slutförslag tyder på det. I en sådan fråga - borde det enligt mitt sätt att se på politik vara självklart att söka en bred politisk lösning över blocken. Jag kan inte förstå att det skulle vara omöjligt, från första början!

Stadsminister Reinfeldt - som jag tycker har många goda sidor, borde inse den "saga position" regeringen har i Riksdagen. Det är modigt att söka samförstånd, det visar på starkt ledarskap.
Så - sök samförstånd, för människovärdets skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar