torsdag 22 september 2011

Moderat kvoteringsförslag visar ett "kampanjparti" utan ideologisk grund!

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten öppnar i Dagens Industri för att moderaterna ska kräva kvotering till bolagsstyrelser. Förslaget är inte bra. Jag menar att det är ett utökande av politikens makt på bekostnad av andra samhällsaktörer som inte är ändamålsenligt..

Det står tydligt när Arkelsten säger att det visserligen är viktigt att politiken inte breder ut sig och att människor ska fatta beslut själva, liksom att det konstitutionella skyddet för äganderätt och privatliv ska vara starkt. Det är inga små principer att bryta mot!

PJ Anders Linder, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet skrev i söndags en mycket intressant ledare "Moderaternas sista idèprogram" - där han kommenterade Moderaternas nya förslag till ideprogram, som ska diskuteras på stämman i Örebro i höst. Han skriver bl a följande:

"Ansvar för hela Sverige känns som ett ideprogram för ett parti som helst inte vill
ha något program, och jag undrar om det inte är där vi så småningom hamnar.
Partierna blir kampanjmaskiner istället för idebundna rörelser och valplattformar
med åtgärdslistor ersätter de högtidliga programmen".

Det är träffande beskrivit och handlar mer eller mindre om de flesta partierna idag. Taktik och strategier är inte sällan överordnad den politiska idegrunden och ideologiska motiven.

Dagens utspel av Sofia Arkelsten, partisekreterare visar detta med all önskvärd tydlighet.
Var finns subsidiarietetstanken, som är är grundläggande i EPP:s idelopolitik och tankegods - den kristdemokratiska familjen som Moderaterna tillhör?

En annan tendens eller allt mera vanligt är att man "kastar in jästen" i efterhand. PJ Linder skriver: ".. det betyder inte att man skyr alla värdeord - tvärtom snubblar de nästa över varandra - fast de har inte mycket kvar av precision och tuggmotstånd".

Det ska bli intressant att se hur Moderaterna kommer att diskutera och besluta i kvoteringsfrågan. Finns risken att nästa steg blir att kvotera föräldraförsäkringen??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar