onsdag 11 november 2009

Barns rätt till andlig utveckling - enligt Barnkonventionen!

Under Toleransveckan i Örebro hölls ett seminarium med temat; Barns rätt till andlig utveckling. Temat anknyter till Barnkonventionens artikel 27. Denna del av Barnkonventionen är ganska okänd för många, och kan nog upplevas som provocerande i vårt svenska samhällskontext.

Jag var inbjuden som föredragshållare och belyste frågan utifrån Läroplanen för förskolan och grundskola. Där finns mycket tal om barns utveckling, men inte utifrån begreppet "andlig".
Både läroplanen och barnkonventionen talar om barns utveckling från ett brett perspektiv:
fysisk - psykisk - social och moralisk/etisk. Till detta tillägger barnkonventionen begreppet
"andlig". Lars B Stenström, kyrkoherde i Olaus Petri församling, belyste andlig utveckling från ett religiöst/kyrkligt perspektiv.

Peter Kämpe, från Olaus Petris Familjecentral beskrev Barnkonventionens olika delar och moment.

De två perspektiven - ger spännande dialog och samtal. Det finns hinder i vårt svenska samhällsklimat idag, med rädsla för religion som viktig del i det mångkulturella samhället. Många ser religion som bara något för den privata sfären, inte något angeläget i samhälle, politik och i det mångkulturella samhället. Sekulariseringen har förpassat religionen in i den privata sfären. Då blir talet om "barns andliga utveckling" något mystiskt, opassande och provocerande.

Därför är Barnkonventionens artikel 27 intressant och utmanande. Toleransveckan i Örebro öppnar upp för detta spännande perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar