onsdag 4 november 2009

Socialdemokraterna styr och ställer över familjerna!

Så har då socialdemokraternas kongress valt inriktning för familjepolitiken inför valrörelsen 2010. Det är bra att de politiska skillnaderna blir tydliga för medborgarna i Örebro kommun så man vet vad som kan förväntas, beroende på vilken politisk ledning som styr.

Socialdemokraternas familjepolitik kan sammanfattas med orden styra och ställa – då man tror sig veta bättre än familjerna själva. För oss kristdemokrater är det självklart att familjen, oavsett hur den ser ut, förtjänar respekt och ska ha frihet att göra sina egna val. Vi tror att familjer vet bäst vad som passar dem utifrån det egna livspusslet.

Skillnaden är omfattande mellan socialdemokrati och kristdemokrati när det gäller synen på samhälle, barn och arbete. Vårdnadsbidraget är en ersättning för ett viktigt arbete som måste utföras, omsorgen om våra barn. Den viktiga frågan är om även föräldrar kan utföra det arbetet? För oss kristdemokrater är svaret på den frågan självklar, vi tror på föräldrarna, till skillnad från socialdemokraterna.

Genom vårdnadsbidraget har nu de föräldrar som så önskar, möjlighet att under småbarnsåren välja mer tid med sina barn. Vi motsätter oss socialdemokraternas samhällssyn, vars utgångspunkt är att politiker vet bäst och att politikerna ska bestämma över huvudet på familjerna.

I Örebro kommun har valfriheten för familjerna blivit verklighet genom vårdnadsbidraget och utvecklas nu ytterligare genom att en barnomsorgspeng införs från 1 januari 2010. Nu kan olika former av flerfamiljslösningar skapas, där familjer själva tar ansvar för barnomsorgen med ekonomiskt stöd. I Örebro har socialdemokraterna blivit alltmera oroliga på grund av vårdnadsbidragets positiva utveckling.

Idag har ca 300 vårdnadsbidrag beviljats och antalet ökar hela tiden, detta är bara första steget i en reformering av barnomsorgen, så familjer kan kombinera egen barnomsorg med hög kvalitet på förskoleverksamhet.

Ännu tydligare blir bilden av ett styrande parti, när man beslutat att ytterligare utöka kvoteringen av föräldraförsäkringen genom en tvångsdelning i tre delar, en för mamman, en för pappan och en gemensamt. Någon gång måste det vara nog med hur mycket politiken ska styra över människors och familjers vardag. Svenska folket har tydligt talat om att de inte vill dela på föräldraförsäkringen.

Den fria familjen är den där föräldrar kan forma sin tid med barnen utifrån behov och förutsättningar. Alla partier påstår sig vara frihetspartier, men den stora frågan är hur det i verkligheten ser ut, inte minst i frågan om valfrihet för den enskilda familjen. Kristdemokraterna menar att familjen är en av de små gemenskaper som utgör samhällets kärna. Samhället ska inte styra familjen, samhället ska stödja den.

Socialdemokraternas beslut om framtida familjepolitik, hindrar familjer att kombinera arbetsliv och familjeliv. Socialdemokraternas kongressbeslut om familjepolitiken förtjänar att alltid vara i opposition!

Kristdemokraterna är garanten för en fortsatt valfrihet för föräldrar i Örebro kommun. Barns tid med föräldrar är kanske den viktigaste framtidsfrågan. Det kan bara ske genom offentligt stöd för föräldrars egen barnomsorg.. Det är bra för barnen och för människors egenmakt.

Ytterst stärks de små gemenskaper som bygger upp ett gott samhälle och det gemensammas bästa!

1 kommentar:

  1. Hej Lennart!
    Jag vore tacksam om du som arbetar politiskt för ALLA barns bästa kunde ge mig vettiga svar på dessa frågor:

    1. Skulle du själv ha möjlighet att fortsätta din nuvarande sysselsättning med den ersättningen?

    2. Skulle du se det som valfrihetoch demokratiskt att arvodera alla heltidspolitiker i Sverige max 3000 kr/mån?

    3. Hur många av alla barnfamiljer har möjlighet/råd att klar sig på 3000 kr/mån?


    Tanken med vårdnadsbidrag är mycket god, barn får mer tid med sina föräldrar. Vårdnadsbidraget i dess nuvarande form ger dock endast de rika och den som har en försörjare möjlighet att använda det.
    Ser med spänning fram mor utvärderingen av vilka socioekonomiska grupper som använt vårdnadsbidraget.

    delta gärna i debatten på Navet
    mvh Thomas

    SvaraRadera