måndag 16 augusti 2010

Från Almedalen till Gothem! Inledningstal på Örebro Lärardagar 2010!

Idag när alla lärare i Örebros grundskolor och gymnasieskolor samlas till en Kunskaps- och fortbildningsdag vill jag hämta en refelktion från sommaren, som kan tillämpas på dagens skola.
Jag deltog i Almedalsveckans program, första veckan i juli. Denna gigantiska häxkittel av åsikternas, lobbyisterna och politikernas stora marknad.

1300 seminarier, tusentals av utspel från alla aktörer - nya "sanningar och kunskaper" som bjuds ut att ta ställning till, pröva, avvisa, eller ta mot.

Tempot är enormt, dagens nyhéter - är gamla i morgon. Denna miljö - är en del av den moderna världen som vi lver i och som inte minst våra barn- och unga särskilt präglas av.

En kväll, mitt i Almedalsveckan - är jag och mina vänner bjudna till en Örebrofamilj som har sommarhus i Gothem, på östra Gotland- i ett gammalt kapell. Efter 3 mils resa, 30 minuter kommer vi plötsligt in i en annan "värld", där lugn - långsamt och historia gäller.

Våra värdar visar oss Gothems gamla kyrka från 1200-talet, århundraden av berättelser och historia finns där, lite fördolt, generationers livsöden. I kyrkan finns en märklig väggmålning från 1673, där tre personer finns avbildade: Jesus - Muhammed - Påven! Måste var helt unikt i en protestantisk luthersk kyrka.

Resan från Almedalen till Gothem - innebär en enomr kontrast mellan det snabba, nya och utbytbara - och det historiska, oföränderinga, historiska. Resan känns in i hela kroppen!

Detta speglar mycket dagens skola, med alla spännande och nödvändiga utmaningar, i vardagens lärande för våra elever. Det handlar om möten:

- Mötet mellan nutiden, det moderna - snabba och föränderliga, internetvärlden som kommer åt all fakta, nyheter i hela världen - som som ofta saknar redskap att tolka och förstå. Samt mötet med vår gemensamma historia, eller olika historiska rötter.

- Mötet mellan olika kulturer, traditioner och livsmönster, som bryter och spänner, utmanar, ifrågasätter och provocerar. Frågan om Borka och Niqab hör bl a till detta.

- Mötet mellan det föränderliga och det som alltid är oföränderingt, något som alltid måste bära
vad handlar det om?

Skolans möjlighter till lärande är stora, men det krävs mycket av möten. Resan från Almedalen till Gothem, gav mig funderingar och reflektioner till dagens skola!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar