onsdag 25 augusti 2010

Socialdemokraterna i Örebro län måste sluta att säga nej till Friskolor!

Friskolefrågan är en av de stora diskussionsfrågorna inom utbildningsområdet, i vart fall utifrån medias prioritering. Idag har Lokalradion/SR- Örebro - ett reportage om hur friskolorna ökar sin andel i Örebro och länet.

Lennart Eriksson(s), kommunstyrelsens ordförande i Kumla intervjuas - och är mycket kritisk till friskolorna och tycker inte om friskolorna. I Örebro kommun går ca 16% av eleverna i fristående skolor, jag tycker att det är bra - med mångfald och olika skolor som elever kan välja mellan.

Lennart Eriksson(s) nej-linje stämmer inte med den officiella linjen från socialdemokraterna. Det är dags att sluta med "nejlinjen"!

Nu har vi "lika villkor-lagen" mellan fristående och kommunala skolor. I debatten måste socialdemokraterna för en gångs skull sluta börja säga nej, det kommer ändå inte att ha någon betydelse. Huvudfrågan bör handla om hur vi ger våra kommunala skolor goda förutsättningar att vara bra skolor - som kompletetras av de fristående.

Dock- är jag kritisk till en del i frågan. När Fristående skolor ansöker om etablering hos Skolinspektionen, bör kommunernas yttrande få mycket större tyngd - så är det inte idag. Det är viktigt att etableringen inte går för snabbt - ibland måste kommuner kunna säga nej. Både fristående skolor och kommunen är betjänta av att fristående skolor inte etableras för snabbt, dvs. att många gör det samtidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar