onsdag 4 augusti 2010

Nej till förbudsvägen mot burka och niqab i Skolan!

Jan Björklund (fp) meddelar idag att han villa ändra skollagen och högskolelagen så att rektorer ska kunna förbjuda både elever och lärare att bära burka eller niqab. Detta kan för många verka vara en självklar fråga. Men det finns flera problem med förslaget. Som ren "symbolpolitik", kommer det inte att få framgång - utan blir snarare kontraproduktivt.

Reaktionerna har idag varit mycket starka från muslimiska förträdare, som uppfattar att förslaget sigmatiserar, och kommer att snarare "skrämma" kvinnor från de offentliga sammanhangen. Det är besynnerligt att så många tror att bara man "förbjuder något lagvägen", som löser man en stor fråga, i mötet mellan olika kulturer. Det är både naivt och felaktigt!

Det är fullt tilltäckligt med de regler som finns idag. Vägen framåt måste gå genom en ömsesidig förståelse mellan medborgare i Sverige i olika sammanhang. Först när förståelse finns - skapas också respekt "för den andre", så att det går att hitta praktiska lösningar på våra skolor när det gäller tradionen att bära burga och niqab. Det uppstår självklara "social hinder", som det finns vägar att lösa. Rektorer kan redan idag hindra lärare från att bära heltäckande slöja omd en påverkar undervisningen negativt, i samtal och dialog.

Men att agera förbudsvägen, kommer inte att vara en framgånsgväg - hur mycket Jan Björklund tycker det är den enda vägen. I Örebro skulle vi kunna använda vårt Inter Religiösa Råd för att föra samtal om möjliga vägar att komma fram i frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar