torsdag 30 april 2009

Barnen i Centrum i Örebro kommun!

Under bokslutsdebatten på fullmäktige beskrev jag barn- och utbildningsområdet 2008, utifrån min horisont som ansvarig kommunalråd på följande sätt.

Inledning
Barn är som guld – det är vi som får dem att glimma (Loris Malaguzzi, Reggio Emilias grundare)

Det mycket att vara stolt över när det gäller barnen och eleverna i barnomsorgen och skolverksamheterna. Internationellt sett har vi en förskola i världsklass, med en god balans mellan omsorg och pedagogik. Vi har också en grundskola och gymnasium som i Örebro kommun sakta men säkert utvecklas åt rätt håll.

Vi ska komma ihåg att våras skolor har ett allt mera omfattande och många gånger svårare uppdrag än någon sin. Grundskolan tog under 2008 emot 321 flyktingbarn, en självklar uppgift – men ett omfattande arbete behövs. Skolans värld - är en spegel av vuxenvärlden och vårt samhälle idag, på gott och ont!

Många barn föds och flyttar till vår kommun, vilket är glädjande.

Förskolan växer mer än någonsin!
Förskolan har under året byggts ut och expanderat. Antalet barn i förskoleverksamheten har ökat med ca 300 barn genom 16 nya förskoleavdelningar, vilket måste vara rekord.
· Förskolan har goda resultat i arbetet med värdegrundsfrågorna
· Förskolan har fortsatt att utveckla språkutveckling, men språkstödet för barn med annat modersmål behöver förbättras
· Barngruppernas storlek ligger fortfarande på en relativt låg nivå, trots kraftig expansion, 16,8 barn/grupp.
· Kommunen uppfyller mål om förskoleplats inom garanterad tid
· Hela 90% av brukarna/föräldrar är nöjda med förskolans verksamhet

Grundskolan och gymnasieskolan
Det är glädjande att se att måluppfyllelsen i både grundskolan och gymnasieskolan visar högre betyg- och kunskapsresultat.
· Behörigheten till gymnasiet har ökat i 8 grundskolor under året, särskilt kan noteras att båda Vivallaskolan och Odenskolan ökat med hela 9,3 %-enheter. Dock ligger grundskolorna på en för låg nivå, men rörelseriktningen är rätt.
· Dessutom visar samtliga skolområden högre betygsvärden när det gäller godkänt i alla ämnen! Meritvärdet är det högsta under hela 2000-talet!
· Hela 96% av gymnasieeleverna känner sig trygga i skolan, 74% är nöjda med inflytande i gymnasieskolan.
· Samtliga förskolor och skolor har aktiva Likabehandlingsplaner, men de måste ständigt förnyas – elever och föräldrar behöver i mycket högre grad vara med i detta arbete, för att vara framgångsrikt.

Arbetet med Högre Måluppfyllelse ger resultat – steg för steg!
Man kan uttrycka det så att grunden är lagd nu- det handlar inte bara om mera resurser kvantitativt, utan att arbeta rätt:
· Stora satsningen på lärarlyftet, totalt ca 800 lärare under mandatperioden
· Individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen, är på gång
· Flexibel skolgång, mer tid för att nå målen
· Tidiga kunskapsuppföljningar med diagnostiska och nationella prov
· Läsa-skriva-räkna statsning, med stöd från riksdag och regeringen

Generellt sett kan man se en förändrad attityd hos föräldrar och elever när det gäller lärande och kunskapsmål. – en högra förväntan på att alla elever har möjlighet att nå skolans alla mål. Det blir alltmera positivt att ”plugga i skolan”, sommarkurserna större än någonsin.

Detta är mycket viktigt, vi lämnar en tid då det funnits för låg förväntan av att nå målen, man har talt för mycket om ”svaga grupper”, ”svaga områden – som närmast varit kontraproduktivt och sigmatiserande! Den förändring kommer att fortsätta med Koalitionens utbildningspolitik, steg för steg – men det tar tid!

En Ny Skolplan antogs av Fullmäktige
Förenkling, tydlighet – den har delats ut till alla elever och föräldrar, för att visa vad man kan förvänta sig av Örebro kommuns förskolor och skolor.

Mångfald och valfrihet
En förändring till Medborgaren i centrum – även inom detta område har skett:
· Ett tydligare Skolvalssystem genomfördes under 2008
· Ett vårdnadsbidrag beslutades under december 2008, ett unikt genombrott för föräldramakt!
· Flera Koopertiva driftformer och Intreprenader under året.

Lokalbeslutet 2007 – var bra och gav effekt!
Det svåra och omdiskuterade beslutet av avveckla tre grundskolor, med 1000 elevplatser gav tydligt resultat. Bättre skolorganisation, m3-ytan/per elev har minskat till 15 – vilket är mycket bar. Så effektivt har inte skolorna använt lokalerna. Men arbetet fortsätter.

Avslutning
Med dessa ord vill jag avsluta redogörelse för barn- och utbildningsområdet. Det finns mycket mera att säga – mina kollegor i Koalitionen kommer att göra det!

Kom ihåg :
Barn är som guld – det är vi som får dem att glimma (Loris Malaguzzi)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar