onsdag 1 april 2009

Moderaterna svek i Äktenskapsfrågan!

Så har då Riksdagen tagit beslut om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Beslutet var väntat.
Det har i debatten funnits flera i den moderata riksdagsgruppen som givit sitt stöd till kristdemokraternas förslag om en civilrättslig giftermålsbalk.

Det är bara att beklaga att denna grupp på 15 riksdagsleamöter inte stod för sin hållning utan lade ned sina röster. Den starka bekännelsen i debatten - höll inte ända fram. Jag tycker det är ett svek!

Kristdemokraterna har föreslagit att äktenskapsbalken ersätts med en civilrättslig samlevnadsbalk, förslagsvis kallad giftermålsbalk. Det skulle innebära att alla par som vill gifta sig går till en myndighet och registrerar det juridiska förbundet. Därefter är det upp till varje par att själv välja hur de önskar inrama giftermålet.

Det kan vara allt från stort kyrkbröllop till att man nöjer sig med själva registreringen.Begreppet äktenskap skulle i vårt förslag helt tas bort från lagstiftningen och låta var och en lägga sin definition i äktenskapsbegreppet. Enbart det offentliga kommer att stå för registreringen vilket innebär att den juridiska vigselrätten för exempelvis religiösa samfund upphör.

Med all sannolikhet kommer kristdemokraternas hållning att bli den svenska hållningen om ett antal år, fem eller tio år. Det saknades mod i dag i riksdagen - att förenas kring en hållning som både hade säkrat rättighetsperspektivet som religionsfrihetsperspektivet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar