tisdag 14 april 2009

Tveksamt Regeringsförslag om stökiga elever

Utbildningsminister Jan Björklund har presenterat förslag på hur skolan med sin personal bättre ska kunna uppnå arbetsro i skolan. Stökiga elver ska kunna tilldelas varning för att sedan stängas av från undervisning och skola.

Jag är tveksam till om förslagen får den effekt som är avsikten. Alla kan hålla med om att en trygg och lugn skola är viktigt. Det är lätt att ropa på mera "ordning och reda". Det finns flera tveksamheter. Om det ska införas måste de yngsta eleverna(f-3) undantas - det kan inte vara rimligt att införa det i de lägre skolåldrarna.

Oro och s.k stök är ett sammansatt problem - inte så sällan kan det bero på "osynliga funktionshandikapp". som t ex dyslexi och liknande. Elever som har en svår hemmiljö, där t ex mamma och pappa bråkar, kan också ta med sig oron till skolan. Oro kan också i andra fall bero av "icke motiverande pedagogik", där det snarare handlar om en förändring hos lärarna.

Var ska avstängda elever vara? Skolplikten finns kvar, vem tar ansvar för eleverna som är avstängda och hur?

Jag är tveksam till förslagen, i vart fall bör ett införande i Skollagen förändras utifrån det förslag som nu föreligger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar