tisdag 28 april 2009

Bra ny gymnasieskola med storsatsning på yrkesprogrammen!

Så har då äntligen utbildningsminister Jan Björklund(fp) presenterat lagrådsremissen om den nya gymnasieskolan. Yrkesprogrammen kommer att uppvärderas och ge elever en mycket bättre utbildningsväg. Där finns också lärlinsgutbildning som ett bra alternativ till yrkesexamen.

De specialutformade programmen finns kvar i en annan form. De får ett lite märkligt namn; "särskilda varianter"! De måste kvalitetsgranskas av Skolverket innan start, vilket är bra. Samtidigt ska utrymme ges för flexibilitet och frihet för skolhuvudmännen att tillsammans med regionala avnämare forma de "särkskilda varianterna". Detta har Örebro kommun hävdat mycket tydligt i remisskrivelse till utbildningsdepartementet.

Tyvärr var utbildningsminister Björklund mycket otydlig om detta, han nämnde ingenting om den lokal friheten och flexibiliteten. Detta har kristdemorkaterna tillsammans med centern och moderaterna framfört mycket tydligt. Lite "smolk i bägaren", i en annars bra proposition.

Det är också glädjande att det Estetiska programmet blir kvar, vilket utredaren vill lägga ned.
Det behövs ett program med som ger estetisk och kulturell kompetens inför framtida yrkesval
Framförallt ger den nya gymnasieskolan en höjd status på yrkesutbildningarna. Lärlingsutbildningarna som möjliggörs stärker samverkan mellan gymnasieskolan och näringslivet.

Slutligen; att historieämnet blir obligatoriskt kärnämne är bra, bara den som känner sina historiska rötter den "kulturella navelsträngen" kan möta dagen och framtidens utmaningar.
Ett bra förslag till ny gymnasieskola, dock borde Jan Björklund(fp) stå för överenskommelsen inom Alliansen vad avser specialutformade program - men läser man lagrådremissen så är det tydlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar