torsdag 30 april 2009

Örebro kommun på bra grund - inför stora utmaningar!

Under fullmäktiges Bokslutsdebatt, 2008 - beskrev jag 2008 på följande sätt.

Medborgaren i Centrum!

När Koalition Örebro tog över ledningen för kommunen 2007 – sammanfattades inriktningen med Medborgaren i Centrum! Det har varit ett mycket medvetet politiskt perspektiv och 2008 har i hög grad präglats av en just detta. I många mycket principiellt viktiga beslut har tydliggjort detta skifte:
· Kommunens servicegarantier innebär en omfattande förändring, med en klagomålshantering
· Avtalet med kommunens Civilsamhälle, med syfte att bredda basen för demokrati och samverkan i välfärdsuppdraget
· Genombrottet för start av Intreprenader som driftform, fyra nya har startat under året och nia ytterligare är på gång! (Sverigebäst)!
· Beslutet av införandet av barnreformen Vårdnadsbidrag förstärker ytterligare perspektivet av Medborgaren i centrum

Sammantaget visar detta på ett skifte från kommunens som organisation till medborgaren i kommunen. En förskjutning till mera makt åt medborgaren och mindre hos politiken, vilket gynnar en hållbar demokrati på lång sikt. Vi i

Koalitionen kommer att fortsätta detta förändringsarbete, mycket återstår – men vi har målet klart. Det behövs ytterligare förstärkning av denna inriktning.

Barnen i centrum för politiken

Under 2008 föddes 1777 barn i Örebro kommun, det största antalet sedan 1971. Samtidigt har många barn och familjer flyttat från andra länder och berikar vår kommun med sin kultur. Ungefär 28000 barn mellan 0-17 år finns i vår kommun varav ca 20% har utländsk bakgrund. Vi har en härlig mångkulturell barngrupp i vår kommun som berikar samhällsgemenskapen.

Vi har som Koalition lyckats förena en historisk utbyggnadstakt i förskolan med införande av ett vårdnadsbidrag – allt för barns bästa!

Arbetet med Barnkonventionen har förstärkts under året. Kommunen deltar tillsammans med 9 andra kommuner i ett Partnerskap för att utveckla och säkra barns rättigheter. Ett mycket givande och viktigt arbete.


Två exempel på arbetet med Barns rättigheter är:
- genomförandet av Miljfullmäktige för gymnasieelever
- start av arbetet med Medborgarbudget, tills. med tre gymnasieklasser
- Barns rättigheter kommer att förstärkas ytterligare genom vårt arbete med barnkonventionens genomförande i alla politiska beslut

God ekonomisk hushållning

En god ekonomiskt grund har lagts inför framtiden. Resultatet för året är mycket gott, och förvaltningar som nämndledningarna har gjort ett bra arbete. Låneskulden är mycket låg och överskott på 97 miljoner, alt.165 milj.gott.

Med denna goda grund har trots allt bättre förutsättningar än många andra att möta ett stort förändringsarbete under de närmaste åren.

Förvaltarskap – är en av kristdemokratins viktigaste grundstenar.
Det handlar om att balansera och väga samman ekonomisk och social tillväxt med ekologisk hållbarhet, inte alltid så enkel uppgift!

Vi har väl förvaltat det förtroende vi fått av medborgarna och vi kan vara lite stolta över det bokslut som presenteras för fullmäktige idag.

Att sätt medborgaren i centrum är att väl förvalta en hållbar demokratisk utveckling av kommunen – för det gemensammas bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar