måndag 11 januari 2010

Hästmannen i Råskog - utmanar det moderna projektet!

Dokumentären igår kväll om HÄSTMANNEN var intressant på många sätt. Stig-Anders som lever på gården Råskog (för övrigt 1 mil från min hemgård i norra Småland, mellan Aneby och Eksjö) lever där med sina tre hästar och hans liv står i stark kontrast till det moderna samhället.

Hans livsberättelse ställer många ingående frågor; vad är livskvalitet? vad är framgång? vad är lycka - om den finns? I programmet kan man följa Stig-Anders sätt att driva jord- och skogsbruk i sin "egen takt" med gamla metoder - medan det moderna samhället snabbt passar förbi i fart och effektivitet. Många betraktar nog Stig-Anders som mycket udda och otidsenlig människa!

Stig-Anders ger själv i mötet nmed det moderna uttryck för att det gör ont i både kroppp och själ, och sätter nog fingret på central värdefrågor till vår moderna kultur - inbegripet modernt jordbruk!.

Jag tror att sådana som Stig-Anders behövs som "motstånd" och broms till alla oss andra som följt med den s.k moderna utvecklingen. Hans livvsätt ställer rimliga livsfrågor, och är en protest mot det som räknas som modernt , effektivt, ekonomisk rätt!

Det finns en koppling till den s.k "heliga dåren", som uppträdde i historien under den Ortodoxa kyrkans storhetstid i Ryssland. Den "heliga dåren" hölls högt av folket eftersom dessa förmedlade ett tidlöst budskap till sin tid och satte fingret på avgörande livsfrågor för både samhälle och individ.

Det är några tankar som stannat kvar hos mig efter dokumentären om Hästmannen i går kväll.
För övrigt skildrades relationen mellan Stig-Anders och hästarna på ett fint sätt och relationen mellan Stig-Anders och den unga kvinnan på ett ömsint och respektfullt sätt som visade på en unik relation trots generationsskillnaden - som ju idag nästan innebär ett hinder!

1 kommentar:

  1. NU har ni ÄNTLIGEN chansen att träffa Stig-Anders och de övriga från "Hästmannen".

    Varmt välkomna till Råskog söndagen den 26 September 12:00.

    För mer info se här:
    http://blogg.aftonbladet.se/spotpix/2010/09/sista-dagen-med-hastmannen-och-hans-hastar-son-26-sep

    SvaraRadera