torsdag 28 januari 2010

Ja eller nej till burkaförbud!?

Frågan om förbud mot Burka diskuterades under debatten mellan Mona Sahlin(s) och Fredrik Reinfelt(m) på radion i veckan. Det är ingen ny fråga och den engagerar på många sätt. I Frankrike förbereds en förbudslagstiftning mot burka, och det finns krafter för detsamma i Sverige.

Jag delar helt Sahlins och Reinfelts inställning att inte lagstifta mot burka i Sverige. Det riskerar verkligen att få helt motsatt effekt, så att kvinnor som bär burka (inklusive familjemedlemmar och andra i sin kultur) sluter sig och isoleras från det svenska samhället.

Om vi önskar en förändring måste vi samtidigt respektera människor med annan kultur samt arbeta för dialog och öppenhet. Det går - i Örebro kommun har vi inrättat ett Interreligiöst Råd(efter en motion från mig och Behcet Barsom). Det leds av fullmäktiges ordförande och består av företrädare för olika religiösa föreningar ( tre muslimska, syrisk ortodoxa, svenska kyrkan och frikyrkan).

Rådet möts regelbundet och samtalar och samråder om aktuella frågor som behöver både dialog och ny kunskap. Kunskapen om vår nya kulturer och religioner i Sverige är generellt sett svagt, vilkte ger utrymme för rädslor och reaktiva beteenden - som lätt leder till främlingsfientlighet.

Ett Interreligiöst Råd är mycket framgångsrikt för ett öppnare och mera förstående samhällsklimat, där det finns stora olikheter och skillnader i livssätt.

Förbud mot burka - är helt felaktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar