tisdag 5 januari 2010

Socialdemokratisk reträtt i Skolpolitiken i Örebro!

Lena Baastad(s) och Thomas Esbjörnsson(s) i Örebro skriver om den ”nya” socialdemokratiska skolpolitiken inför framtiden. Det är utmärkt att socialdemokraterna nu lämnar sina gamla positioner när det gäller skolans huvuduppdrag och äntligen vill avsluta diskussionen som rör friskolors vara eller icke vara. Det är också bra att man vill vara med i ett brett samarbete för att höja kvaliteten i skolan.

När många nya reformer nu genomförs från staten så behöver skolan framöver arbetsro för att de ska utvecklas optimalt. Socialdemokraterna är välkomna att samarbeta och söka gemensamma lösningar med Koalitionen i Örebro kommun.

Socialdemokraterna har varit otydliga med skolans huvuduppdrag; lärande och kunskap. Under mandatperioderna från 1994-2006, har det saknats tydlighet när det gäller skolans huvuduppdrag och kunskapsuppföljning. Det som Baastad och Esbjörnsson säger finns redan i Koalitionens uppdrag till alla skolor, och det är därför bra med en bred samsyn.

Koalitionens skolpolitik är tydlig på att huvuduppdraget är att alla elever oavsett bakgrund ska ha rätt att utvecklas och nå kunskapsmålen där lusten att lära och delaktighet i lärandet är central. Baastad och Esbjörnsson använder nästan ordagrant samma perspektiv på skolan – bra!

När det gäller fristående skolor finns uppenbart nu en bred samsyn, att det är skolornas kvalitet som är centrum och inte driftsformen. Men vad Baastad och Esbjörnsson egentligen menar med ett ”förnyat friskolesystem”, är svårt att utläsa. Genom reformen ”Lika villkor” som riksdagen antagit finns nu ett likvärdigt system och regler för alla offentliga och fristående skolor. Så egentligen finns allt som skribenterna önskar redan genomfört. När det gäller ”vinstfrågan”, så valde socialdemokraternas kongress ingen annan ordning än den som redan gäller.

Artikeln visar tydligt att socialdemokraterna helt fjärmat sig från sin tänkta samarbetspartner vänsterpartiet som uttrycker följande i sitt partiprogram: vänsterpartiet arbetar för att motverka friskolor samt att alla former av betyg avskaffas. Kan skillnaden mellan socialdemokraternas ”nya skolpolitik” och vänsterpartiet uttryckas tydligare!?

Frågan blir; hur ska ni överhuvudtaget kunna forma ett samarbete med vänsterpartiet när skillnaden är så principiellt omfattande?

Som ansvarigt kommunalråd för skolfrågor välkomnar jag socialdemokraternas ”reträtt” i skolpolitiken och ser fram emot ett brett samarbete under 2010 för Örebros kommunala och fristående skolors bästa. Efter tre års omfattande förändringsarbete är vi på rätt väg, men det kräver uthållighet och tydlighet när det gäller grundsyn; alla elever både kan och har rätt att nå kunskapsmålen.

Diskussionen om friskolors vara eller icke vara, bör därför äntligen vara ett avslutat kapitel i Örebro, i vart fall från socialdemokraterna sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar