fredag 8 januari 2010

Örebrosocialdemokraternas vårdnadsbidragsfobi!

Ja- upprördheten och ilskan förstärks idag ännu mera hos socialdemorkaterna i Örebro. Idag skriver John Johansson(s), politisk sekreterare med stor upprördhet över det "förhatliga" vårdnadsbidraget . Han hänger på DN:s dumartikel om att föräldrar för en tid väljer vårdnadsbidrag före förskola! För att ytterligare "förstärka" sin argumentation lyfter DN fram att "många tas istället om hand i hemmet av sina arbetslösa mammor, som får vårdnadsbidrag."

John är säker på att barens språkutveckling hindras, vilket mest är ett antagande - eller rent propagandiska påståenden, utan fakta. VB fungerar idag som en förlängning av föräldraförsäkringen. 50% av föräldrarna förlänger tiden till barnet blir 18-20 månader gammalt innan starten i förskolan. De flesta i Örebro kommun väljer samma tidsintervall för VB.

"Föräldraförsäkringen kan ju ses som en ovanligt generös form av vårdnadsbidrag tillkommen just för att föräldrar ska kunna vara hemma"(Per Kågesson, väntsersympatisör som stöder VB).
Hur kan det som framställs fullständigt rätt och eftersträvansrätt för tretton månader gamla barn betecknas som fullständigt galet och djupt destruktivt för barnets utveckling vid fjorton månaders ålder??

Denna fråga har jag ställt i många debatter, men ännu inte fått något svar från social-demokraterna. För att det finns kvar någon slags intellektuell hederlighet i debatten oc diskussionen - måste den frågan besvaras av kritikern!

Men John Johansson(s) hänger bara på i den förenklade och nästan demagogiska beskrivningen av VB. Jag är övertygad om att VB blir en central fråga inför och under valrörelsen i Örebro. Familjerna i Örebro vill ha valfrihet och inte klåfingrig politisk styrning.

Jag vill avsluta detta inlägg med att citera från Per Kågessons bok om familjpolitiken: "Tid för barnen":

Min uppfattning är att barnens bästa bör komma i första hand när man utformar familjepolitiken. Vid konflikter med jämställdhet och arbetsmarknadspolitiska mål bör
man noga studera vilka modifieringar eller kompletterande åtgärder som kan mildra
målkonflikten men avstå från kompromisser som är till påtaglig nackdel för
barnen.

Än en gång uppmanar jag John Johansson och hans socialdemokratisk partikollegor i Örebro: läs Per Kågessons bok!

3 kommentarer:

  1. Det klingar verkligen falskt eftersom inga arbetslösa mammor eller pappor kan få vårdnadsbidrag. Läs mer om reglerna på bloggen http://anefur.blogspot.com (Ett inlägg om vårdnadsbidragsreglerna postades 2010-01-08)

    SvaraRadera
  2. Man kan ju tycka att om nu kd mfl värnade om att små ettåringar skulle få vara hemma med sina föräldrar mer, så skulle ni istället propagera för en förlängd föräldraförsäkring. En utökad föräldraförsäkring skulle ge precis samma effekt som du här utger dig för att sträva efter. Skillnaden är att man slipper alla de negativa effekter som bevisligen följer på vårdnadsbidraget.

    SvaraRadera
  3. Det håller jag med om, en förlängd förädlarförsäkring vore det bästa - men alla försök har visat sig kosta alldeles för mkt. (s)utredde detta 1989, man ville förlänga till 24 mån - men lämnade sedan frågan av finansiella skäl. Då behövs andra kompl. reformer som vårdnadsbidra och barnomsorgspeng

    SvaraRadera