tisdag 20 oktober 2009

Björklunds förslag att åter förstatliga Skolan - helt fel väg!

Folkpartiet och Jan Björklund har meddelat att man komemr att driva frågan om ett förstatligande av den svenska skolan. Det är ett gammalt krav från Folkpartiet. och egentligen inget nytt. Men det finns egentligen inga skäl och argument som genom ett förstatligande förbättra den svenska skolan.

Inget annat parti driver frågan, och det är väl bara LR - Lärarnas riksförbund som delar den uppfattning. Så egentligen är det en "icke-fråga". Dessutom skulle flera år av organisations-
förändring ta all uppmäksamhet då det egentligen är skolutveckling som behövs - det blir fel fokus. Skolan behöver inte mera organisationsförändring, det behövs skolutveckling!

Medborgarna, föräldrar och elever är helt ointresserade av organisation - stat eller kommun, man vill ha en bra skola. Därför blir förslaget mest politisk retorik, och ett slag i luften.

Till sist är jag övertygad om att det är kommunpolitikerna som lever nära skolan som tillsammans med personal kan prioritera så vi får en likvärdig skola. Det är orimligt att tro att ett statligt reglemente med någon länsskolemyndighet bättre skulla klara av det.

Varje skola, varje elev är unikt - det klarar kommunpolitikerna bäst.

Jag skulle önska att det inte blir organisationsfrågor som kommer i fokus under det närmaste året och valrörelsen, utan hur vi arbetar med kunskapsutvecklingen och högre måluppfyllelse samt hur trygghet och arbetsro kan uppnås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar