onsdag 14 oktober 2009

Spekulera inte om Ghezali!

Mehdi Ghezali och hans vänner är nu frisläppta i Pakistan och är på väg att återvända till Sverige. Ghezali ska sannolikt återvända till sin familj i Örebro. Efter gripandet den 28 augusti har det pågått en ren ”bloggmopp” mot Mehdi Ghezali. Många har spekulerat fritt om Ghezalis eventuella terroristbrott.

Jag har tidigare skrivit till stöd för Ghezali för att han ska anses vara oskyldig innan bevis finns och motsatsen är bevisad. Det borde var självklart för alla människor. Ingen vet egentligen varför han reste till Pakistan och vad han gjort där, även om man kan tycka att det var olämpligt.

En av de som tidigt gick ut med rena spekulationer var riksdagsledamot Johan Pehrson(fp). När Ghezali nu är frisläppt och det enligt Pakistanska myndigheter inte finns skäl för anhållan blir det ännu mera märkligt med nya uttalande från Johan Pehrson(fp), där han bl a säger följande:

.." ingen kan säga att han automatiskt är oskyldig.." I intervjun i Nerikes Allehanda verkar Pehrson till varje pris försöka påvisa att Mehdi nog inte är oskyldig. Varför fortsätta att spekulera, och antyda?? Ett problem skulle vara den religiösa extrema miljön som Ghezali befann sig i. Skulle detta var skäl nog att inte anse honom ”automatiskt oskyldig”?

Man kan givetvis tycka att det var omdömeslöst av honom att resa till Pakistan, men samtidigt är det nödvändigt att ge stöd för att han inte ska dömas i förväg, genom spekulativa omdömen! Det enda rätta just nu är att anse Mehdi vara oskyldig. NA:s ledare summera följande: ” Att Mehdi Ghezali åter igen är frigiven är en framgång för rättssäkerheten – och därmed för oss alla. Varje försök att urholka principen oskyldig tills motsatsen är bevisad måste bestämt avvisas”.

Johan Pehrsons spekulationer borde avslutas. Människovärdesprincipen måste gälla alla människor, annars är det en otydlig människosyn och syn på rättssäkerhet som Johan Pehrson ger uttryck för!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar