Idag finns min och Lars O Molins debattartikel om seminariet för Vapenindustrin.
KD seminarium om svensk vapenindustri som om väcker frågor
Det seminarium som Kristdemokraterna anordnade om svensk vapenindustri väcker både frågor och oro. Tillverkning av försvarsmateriel och export av dessa kan inte frikopplas från en etisk dimension.
Vi båda kommer från en baptistisk tradition med starka pacifistisk inslag. Vårt starka engagemang i Kristdemokratern har sin grund i partiets värdegrund. I tidningen Dagen den 2/10 redogör Göran Hägglund på ett förtjänstfullt sätt för Kristdemokraterna värdegrund. I samma nummer av tidningen återfinns ett stort reportage från ett seminarium som partiet inbjudit om Sveriges vapenindustri. Rubriken lyder ”De försvarar svensk vapenexport”.
Det är svårt att inte uppfatta seminariet som ett propagandaseminarium för vapenindustrin i stort och indirekt för vapenexporten. Göran Hägglund har tidigare varit tydlig med kristdemokraternas hållning: vapenexport är en måttstock på ett lands etik och moral. Mot bakgrund av detta blir seminariets upplägg och begränsning av perspektiv och medverkande deltagare synnerligen märklig.
Artikel i Dagen den 2 oktober och den rapportering som skett i annan media ger upphov till flera och viktiga frågor. Står partiledningen bakom seminariet och dess uppläggning? Varför fick inte fredsrörelsens representanter ställa frågor? Har de kristdemokratiska ministrarna en annan uppfattning än försvarsministern då det gäller upphandling försvarsmateriel?
Två viktiga frågor som Kristna Fredsrörelsens representant hade vilja ställa var: På vilket sätt ökar svensk säkerhet av att vi säljer vapen till Pakistan och Saudiarabien? Hur ställer sig Kristdemokraterna till ett förbud av att sälja vapen till diktaturer? Vi menar att ett seminarium om vapenindustrin måste innehålla ett så brett perspektiv som möjligt. Det går inte att utelämna demokrati och mänskliga rättigheter.
Alf Svensson menade enligt Dagens reporter att debatten kring svensk vapenindustri ”inte är så omfattande och inte så frisk”. Man måste fråga sig hur ett sådant uttalande ställer sig mot att de som har en kritisk hållning till försvarsindustrin var förbjudna att ställa frågor under seminariet. Om Alf Svensson önskar att ”frågor av en sådan här dignitet måste få belysas från alla tänkbara håll” så borde väl ordet ”alla” också betyda ”alla”.
Det finns idag stora etiska problem med svensk vapenexport. 2008 exporterade Sverige vapen för 12,7 miljarder kronor, vilket placerar oss på tredje plats bland alla jordens länder. Sverige exportera till krigförande länder och till de som kränker mänskliga rättigheter. Tidigare i år upptäcktes svenska vapen hos Farc-gerilla i Colombia.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys säger följande: Upptäckten av svenska vapen hos Farc-gerillan i Colombia illustrerar ett grundläggande dilemma med vapenexporten – tillverkarens kontroll upphör vid leverans Svensk vapenindustri har numera oklara kopplingar till det nationella försvaret, och politiskt uppstår ett växande förklaringsproblem.
Sveriges utrikespolitik vilar på grundläggande värderingar som nedrustning, demokrati, mänskliga rättigheter och utveckling Frågan om vapenindustri och vapenexport måste vara förenligt med våra utrikespolitiska målsättningar, annars undergrävs Sveriges trovärdighet i världen och möjlighet att bedriva en sammanhållen utrikespolitik. Riksdagen har också antagit en ny politik för global utveckling. Inför beslutet fastslog utrikesutskottet att det är angeläget att svensk vapenindustri inte motverkar arbetet för att nå målet om en rättvis och hållbar global utveckling.
Utifrån seminariet om svensk vapenindustri blir slutsatsen att Sveriges traditionella principer om nedrustning och utveckling underordnas försvarsindustriella särintressen.
Det betyder också att kristdemokraternas restriktiva hållning i frågan om vapenexport överges, i ett av partiet arrangerat seminarium. Vapenindustrin får aldrig kompromissa med svensk utrikespolitik. I vår sårbara värld behöver fred, demokrati och mänskliga rättigheter stärkas!
I ett parti vars principprogram inleds med: ”Kristdemokrati är demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund” måste frågor om försvar, försvarsindustri och vapenexport diskuteras allsidigt och med respekt för olika åsikter.
Lars O Molin
Lennart Bondeson
Kristdemokrater från Örebro
onsdag 7 oktober 2009
Kritisk debattartikel om seminarium för Vapenindustrin!
Etiketter:
kristdemokraterna,
Tidningen Dagen,
Vapenexport,
vapenindustrin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar