måndag 1 augusti 2011

Örebro kommun ska bli främst i landet på Mänskliga Rättigheter!

Under Stockholms Pridefestival kommer mänskliga rättigheter i relationen till HBT-frågor att aktualiseras. Det är nödvändigt och angeläget att lyfta mänskliga rättigheter och vår tydliga ambition som ny kommunledning är att Örebro ska vara främst i landet när det gäller det arbetet!

Idag är tillväxbegreppet framträdande i alla kommuners arbete. Tyvärr talas det alltför mycket om bara den ekonomiska tillväxten, vilket är otillräckligt. Tillväxten måste både vara social och ekonomisk. Det handlar om ett växande näringsliv där entreprenörsanda odlas redan från förskola och skola som skapar det bästa näringslivsklimatet.

Men för att Örebro ska få en långsiktig och hållbar tillväxt krävs också ett samlat arbete för mänskliga rättigheter vilket ska prägla hela vårt samhällsliv. Örebro är en växande kommun, med en stor mångkulturell bredd utifrån olika traditioner, kulturer och religioner. Det finns människor i vår kommun från inte mindre än 150 nationaliteter. Det finns ca 29000 barn under 18 år, varav ca 25% har en annan kulturell bakgrund än den svenska.

Att mänskliga rättigheter i allt större utsträckning är angeläget beror på att människors unika värde kränks när det gäller etnisk, kulturell och religiös mångfald, jämställdhet, barnens situation, samt sexuell läggning.

Det är först när alla människor i vår kommun i praktiken har och upplever sina mänskliga rättigheter som vi kan vara en kommun som växer både ekonomiskt och socialt. Den sociala tillväxten garanteras utifrån ett okränkbart människovärden och ger de bästa förutsättningarna för framtiden.

Örebro kommun befinner sig idag i framkanten när det gäller arbetet med barns rättigheter. Dock visar det omänskliga bemötandet från Migrationsverket av dödssjuka RIM för ett år sedan att arbetet aldrig får avstanna.

Stora utmaningar ligger framför, inte minst när det gäller mångfalds- och HBT-frågor. Därför kommer vi som kommun att ta ett steg framåt i ett samlat arbete för mänskliga rättigheter. Arbetet har hittills varit för splittrat och för beroende av eldsjälar i kommun och civilsamhälle.

En samlad organisation för mänskliga rättigheter kommer snarast efter sommaren att tillsättas där allt arbete som berör mångfald, barn, jämställdhet och HBT kommer att finnas med. En trolig modell som kan prövas är att tillsätta en parlamentarisk beredning under kommunfullmäktige, som leds av dess presidium. Allt för att ge arbetet högsta status och kraft.

Ett nära och utvecklat samarbete med det civila samhället och föreningslivet är grundförutsättningen för framgång. Det har prövats genom det Interreligösa Rådet som kommunen startade 2007, där ledarna från kyrkorna, muslimska grupperna m fl finns med. Det har hittills varit mycket framgångsrikt!

Kommunen kommer också att samarbeta med olika partners både på riksnivå och internationellt i för att stärka arbetet. Alla nyvalda förtroendevalda kommer under hösten att få en grundkurs i arbetet med barnkonventionen och mänskliga rättigheter.

Den senaste veckans ofattbara tragedi i Norge visar att det finns mörka krafter som vill skapa murar mellan människor och som finner motiv och inspiration i mörka och människokränkande utopier. Det är människor och grupper som drivs av rädslans ideologi. Därför är arbetet med mänskliga rättigheter mera angeläget än någonsin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar