fredag 12 februari 2010

Barnomsorgspeng för ökad valfrihet och demokrati!

Nerikes Allehandas(Örebro) ledare Ohederligt gömma undan barnbeslut är synnerligen märklig och obegriplig. Kritiken om ohederlighet och att vi som koalition och kommunledning i Örebro skulle ”gömma undan beslutet” faller på sin egen orimlighet.

Att Allehandas ledarredaktion inte fått information i frågan kan inte vara sant. Samma dag som ledaren skrevs fanns en stor annons från Örebro kommun om bl a införandet av Barnomsorgspeng. På kommunen hemsida orebro.se - finns en +utförlig information i frågan. Under fullmäktige i december när reformen presenterades togs var det en lång och intensiv debatt om Barnomsorgspengen, vilket Nerike Allehanda bevakade.

Att ledarskribenten är kritisk till Barnomsorgspengen är en annan sak, vilket jag gärna bemöter. Familjer och barns behov är utgångspunkter i denna reform. Kunskapen om att barn och familjer är olika måste mötas med en mycket större flexibilitet när det gäller offentligt finansierad pedagogisk barnomsorg. Ytterligare ett syfte är att öka utrymmet för enskilda initiativ samt eget företagande inom välfärdsområdet.

De senaste decennierna har inneburet ett alltmera centraliserat och förstatligat ansvar för barnomsorg och förskola. Civilsamhället och demokratins små plattformer – de små gemenskaperna har ”opererats bort” och människorna /medborgarna har hållits nere. Både barnomsorgspengen och vårdnadsbidraget är i grunden en demokratifråga – där makten förflyttas från politikerna till civilsamhälle och människorna.

Barnomsorgspengen följer varje barn oavsett om föräldrar väljer kommunens eller enskilda verksamheter för pedagogisk omsorg. Örebro kommun är skyldig att godkänna olika former för pedagogisk verksamhet som uppfyller de kvalitetskrav som gäller.

Det ska finns personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av
omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses. Barngrupperna ska ha en lämplig sammansättning och storlek, och lokalerna ska vara ändamålsenliga.

En annan förändring är att familjedaghem får ersättning för egna barn, men endast lika många som man tagit emot från andra familjer. Dessutom kan nya former av s.k flerfamiljsystem startas vilket ger en mångfald av barnomsorgsformer. Samma krav som på dagens familjedaghemmen gäller, att förskolans läroplan är vägledande och skolverkets allmänna råd är grundläggande.

Som politiskt ansvarig för kommunens barnomsorg och förskola är det självklart att tillsammans med Koalitionen att vi står upp för en ny reform som stärker familjers valfrihet och som ytterst också stärker civilsamhället och lämnar över makten från politikerna till familjerna. Det är ytterst de som bäst känner till barnens behov – detta ska vi politiker stödja, och sluta med pekpinnar. Familjerna i Örebro kommun är att gratulera till ytterligare en barnreform!

2 kommentarer:

  1. Först skriver du i föregående inlägg om hur viktigt det är med utbildad personal för att ge barnen de bästa möjligheterna att utvecklas. Du fortsätter sedan med "Det ska finns personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av
    omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses". Borde inte det innebära ett krav på att de som tar ut denna barnomsorgspeng också är utbildad förskollärare/lärare för den ålder på barn som den ska ta hand om? Om de inte är det så kanske de kan, men kommer få det svårt att leva upp till dessa krav. Någonting lär de sig nog trotts allt på de 3,5 år av högskolestudier som krävs för en examen. Om det nu är så så betyder det ju att den enda skillnaden är att det blir lättare att starta en fri förskola och att det blivit tydligare regler för hur dessa ska få ekonomiskt bidrag från kommunen.

    Det stämmer ju inte alls med hur den har presenterats! Jag tycker till skillnad från NA-journalisten att det varit väldigt mycket prat och åtminstone ytlig information om pengen. Men jag har inte alls fått samma intryck tidigare som du ger, av en hårt styrd verksamhet med höga krav på sig. Så som den beskrivits av både politiker och journalister så har den snarare beskrivits som ett sätt för föräldrar att kunna vara hemma med sina barn i stället för att sätta sina barn på förskola.

    Om det du skriver stämmer så känns hela lagen rätt meningslös, men om journalisternas bild stämmer så känns det ganska oroande.

    Jag är i grunden socialliberal, men när jag ser vilken stimulans och utveckling min son får på sin förskola så faller jag genast åt den sociala sidan i den här frågan. Jag hoppas och vill tro att alla föräldrar kan ta väl hand om sina barn (även om det är uppenbart att så inte alltid är fallet), men jag tror inte att speciellt många föräldrar klarar att ge samma stimulans. Om kontrollerna brister ser jag därmed en risk att en del föräldrar försöker utnyttja systemet för att få betalt för att vara hemma med sina barn och kanske grannens för att tjäna pengar. Dessa barn kan då komma på efterkälken, och får svårt att komma ikapp när de sedan ska börja skolan.

    Så hur man en ser det så bidrar den inte med något speciellt positivt.
    Antingen blir det en pappersprodukt, eller så kommer barn att hamna i kläm.

    SvaraRadera
  2. Hej Erik, tack för din kommentarer. För mig är det viktigt att det finns "både och", eftersom föräldrar önskar det. Vår uppgift som politiker är främst att stödja - inte styra in till en enda form.

    Barnomsorg - utifrån omsogr är viktigt, där det finns erfarenhet av barn som grund och att man känenr till läroplan och allamänna råd från skolverket.

    I förskolan - vill vi ha hög formell och ped.kompetens.

    Så för mig - behövs både och, och utifrån detta en valfrihet till föräldrar att själva välja.

    SvaraRadera