Skolverket har på regeringens uppdrag presenterat förslaget till kursplan för historieämnet i grundskolan. Det är synnerligen anmärkningsvärt att man förelår att att ta bort undervisningen om antiken och demokratins framväxt i Aten och även det mesta om medeltiden.
Skälet är att kunna ägna mer tid åt modern historia, från 1700-talet och framåt, och lära eleverna hur historia idag används i politiska och ekonomiska syften bland annat. Man tar sig för pannan - kan någon med ett historiskt perpektiv föreslå detta?
Det är helt omöjligt att förstå vår samtid om man inte relaterar till vår gemensamma historia - och vårt idèarv. Bara de som får kunskap och förståelse av vårt historiska perspektiv kan möta nutiden utmaningar och ett snabbt föränderligt samhälle. Varför skulle man nästa borst från hela Antiken och nästan 1000 år av Medeltiden? Det är inte bara naivt - utan också dumt!
Medeltiden till exempel, är ju en tidsperiod när länderna blev länder, Sverige blev Sverige, städer började byggas, handeln med köpmän och valuta och pengar kom igång på allvar och Sverige kristnades. Tanken att det skulle utgå ur historieundervisningen är för mig främmande. Det måste finnas med. Antiken längre tillbaka, med romarriket och Grekland, det är ju vår västerländska civilisations vagga.
Nej - Skolverket måste slänga förslaget i papperskorgen, och komma med ett nytt förslag!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar