måndag 15 februari 2010

Nya Gymnasieskolan presenteras av Skolverket - Särskild variant ersätter specialutformade program!

Skolverket presenterar idag de nya inriktningar som ska finnas i den nya gymansieskolan med början höstterminen 2011. En av de frågor som diskuterats särskilt mycket handlar om de
s.k specialutformade programmens framtid.

Från Örebro kommun och även från Sveriges kommuner och landsting(SKL) har vi agerat mycket för att behålla de Specialutformade programmen som håller kvalitativt. Nu blir det så - vilket är bra.

I den nya gymnasieskola som ska starta hösten 2011 ska alla utbildningar vara nationella program. Ett fåtal utbildningar kommer dock att behöva göra avvikelser från den nationella programstrukturen då de inte inryms i någon nationell inriktning eller inom något nationellt program. Dessa kallas Särskild Variant, ett kanske lite märkligt begrepp!

En huvudman som vill skapa en sådan utbildning kan ansöka om särskild variant eller riksrekrytering hos Skolverket. I dessa fall ska Skolverket med hjälp av programråden och övriga avnämare göra en samlad bedömning av ansökningen och därefter besluta om vilka som ska godkännas. Regeringens avsikt är att utbildningsutbudet ska vara kvalitetssäkrat och överblickbart samt att elevernas rätt till en likvärdig utbildning ska tillgodoses.

Särskilda varianter ska kunna inrättas inom nationella program medan de riksrekryterande utbildningarna även kan ha egna examensmål.

Det som nu föreslås är en rimlig och bra hållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar