onsdag 17 februari 2010

Vattenfall - en stor koldioxidutsläppare!

Vattenfall ökar sina investeringar i fossil energi med 72 procent. Samtidigt halverar bolaget investeringarna i vindkraft. Det framgår av den nya femårsplanen.Statliga kraftjätten Vattenfall har i skymundan utökat offensiven på fossil energi i form av kol- och gasverk samt brunkolsbrytning. Investeringarna väntas ge en ökning av Sveriges koldioxidutsläpp med nästan 30 procent.

Bolaget ska där pumpa in över 100 miljarder kronor de kommande fyra åren, enligt de planer som finns. Detta är naturligtvis synnerligen märkligt - och strid med den klimamål som både Sverige som nation och även EU antagit, liksom kommunerna i landet.

Näringsminister Maud Olofsson(c) måste agera utifrån ägarperspektiv. Vattenfall riskerar att bli ett "sänke" för Centern och Alliansregeringen. Samtidigt är det allvarligare än så - det förhindrar ett långsiktigt ansvar och förvaltarskap för vår värld. Om inte Statens företag är föregångare , vem kommer då att motiveras att förändra livshållning utifrån den privat livssfären??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar